Pakkanen puree kasvimailla

Viime aikojen kylmät pakkasyöt ovat olleet turmiollisia ainakin kasvimaiden kesäkurpitsoille, kurkuille ja salaateille. Monet muut lajit kuitenkin selviävät pienestä pakkasesta, kunhan niiden annetaan sulaa itsekseen päivän mittaan.

-Kovat lämpötilanvaihtelut yöllä ja päivällä ovat ongelmallisempia kuin se, että ensin on pakkasta ja sitten hiljalleen sulaa, kertoo kehityspäällikkö Terhi Taulavuori ProAgria Maaseutukeskusten Liitosta.

Varastovihanneksista eri kaalit voivat kestää useammankin asteen pakkasta vaurioitumatta. Kylmyydelle herkkiä ovat avomaan kurkut ja kurpitsat, joiden satokausi on joka tapauksessa lopuillaan. Sitä vastoin rapeista kesäsalaateista satoa saadaan yleensä tämän kuun loppupuolelle asti. Myös parsa- ja kukkakaalia korjataan vielä syyskuun puolella.

Vihanneksista parhaiten pakkasella säilyvät juurekset, joilla satoa tuottava osa on suojassa maan alla. Juureksista arin on porkkana.

-Yleensä pakkasvikoja tulee porkkanalle lokakuun puolella, kun pakkasjakso on pidempi ja maa jäähtyy, Taulavuori sanoo.

Pakkasen puraisut näkyvät laatuvirheinä etenkin porkkanan maan yläpuolisessa osassa eli juurenniskassa. Kylmän vaikutuksesta porkkanan kuorikerros irtoaa.

Pakkanen punertaa omenat

Omenat eivät yleensä kärsi yöpakkasista. Satoa voisi alkusyksystä heikentää vain se, että yöpakkasten lisäksi myös päivälämpötilat olisivat huomattavan alhaisia.

-Omenat ovat tottuneet siihen, että ne saavat syksyisin pakkasta niskaansa. Se ei välttämättä tee niille mitään pahaa. Myöhäisemmillä lajikkeilla pakkaset lisäävät värittymistä, kertoo puolestaan erikoiskonsulentti Tuija Tanska Hedelmän- ja Marjanviljelijäin liitosta.

-Jos omenatarhalla tulee pakkasyö, niin korjuu aloitetaan sen jälkeen, kun omenat ovat sulaneet, hän jatkaa. Marjaviljelmillä on viime aikoina yleistynyt mansikan tuottaminen avomaalla myös myöhäissyksyllä. Hallaa voidaan torjua ainakin harsoilla tai sadettamalla. Hallan ehkäisy on tavallisempaa keväällä, kun mansikka kukkii.

-Tässä vaiheessa viljelmillä on jo raakilevaihe ja sato kypsymässä, eli tilanne on toinen. Raakileet kestävät pakkasta vähän paremmin kuin kukkiva kukka, Terhi Taulavuori sanoo.

Luultavasti ei suuria ongelmia

ProAgria Maaseutukeskusten Liitto ei ole vielä saanut tietoja viimeisimpien pakkasöiden aiheuttamista mahdollisista tuhoista. Ainakaan Etelä-Suomen hallan ei kuitenkaan uskota aiheuttaneen pahempia ongelmia.

Liitolle kasvutilannekatsausta kirjoittava Kaarlo Kinnunen muistuttaa, että esimerkiksi vilja kestää pakkasta hyvin tuleentumisvaiheessa. Paikallisia eroja saattaa silti olla paljon, ja myös kosteus vaikuttaa.

-Kuiva jyvä kestää erittäin hyvin kylmääkin säätä, mutta märkä jyvä vioittuu herkemmin. Voi sanoa, että varmaan 4-5 astetta tässä vaiheessa ei vielä tuota ongelmia, jollei vilja ole ihan märkää, Kinnunen sanoo.

Viljoista kaura ja ohra kestävät leipäviljoja paremmin. Leipäviljoista suurin osa on jo korjattu, mutta maan eteläosassa viljeltävää kevätvehnää on vielä puimatta.

STT-LIISA KUJALA

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja