Mainos

Pakkanen koettelee astmaatikkoja

Kuluvan talven pitkä pakkasjakso on aiheuttanut ongelmia useille astmaatikoille. Hengityselinsairauksista kärsivien on vaikeaa hengittää pakkasilmaa sen kylmyyden ja kuivuuden takia. Osa herkimmistä astmaatikoista on joutunut jopa oleilemaan sisätiloissa useita päiviä.

Allergianeuvoja Anne Vuorenmaa Allergia- ja astmaliitosta kertoo, että astmaatikon ulkona liikkuminen voi hankaloitua jo, kun elohopea tippuu kymmeneen pakkasasteeseen.

- Kylmä ilma ärsyttää hengitysteitä ja siitä syntyy ärsytysreaktio. Hengittäminen muuttuu hankalaksi ja hengitys saattaa salpautua tai vinkua ja voi tulla myös yskänpuuskia.

Vuorenmaa muistuttaa kuitenkin, ettei kaikkien oireita saavien välttämättä tarvitse oleilla sisätiloissa, sillä apuakin on tarjolla.

- Voi kokeilla esimerkiksi laitettavaa hengitysilman lämmitintä, joita meiltä on kyseltykin paljon. Sen voi laittaa vaikkapa kaulaliinan sisään ja se myös helpottaa huomattavasti ulkona liikkumista.

Kotona pysytteleminen ei välttämättä sekään takaa hengityksen sujumista normaaliin tapaan. Lämmitettäessä sisäilma kuivuu, mikä voi vaivata astmaatikkoa.

- Sisäilman kuivuminen vaikeuttaa hengittämistä, limakalvot kuivuvat ja iho on kuiva. Silloin ilmankostutin on hyvä vaihtoehto ja nenän limakalvoille voi suihkauttaa kostutustippoja.

Suomessa arviolta 6 - 8 prosenttia väestöstä kärsii astmasta. Heistä valtaosa saa eriasteisia oireita pakkasilmasta.

(MTV3)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.