Mainos

Pakkanen ja tuuli hytisyttävät

Pakkanen kiristyy Lapissa niin, että tuntureille ei ole enää menemistä. Elohopean ennustetaan valahtavan lähipäivinä 50:een asteeseen eli syvemmälle kuin kertaakaan tällä vuosisadalla. Ja mikä pahinta, voimakas tuuli lisää sään purevuutta niin, että pakkanen vaikuttaa lähes 70-asteiselta.

Tuuli lisää vaikutusta

Viisi pakkasastetta ei tunnu terveellä missään, jos sää on tyyni. Kohtalainen (5 metriä sekunnissa) tuuli saa saman lukeman tuntumaan kylmältä. Navakka (10 m/s) tuuli saa sen tuntumaan erittäin kylmältä.

Miinus 15 astetta tuntuu kylmältä tyynelläkin säällä. Kohtalaisella tuulella sää muuttuu erittäin kylmäksi. Navakka tuuli ja miinus 15 astetta tietävät paleltumisvaaraa, Ilmatieteen laitos kertoo. Jos tuulee 15 m/s, miinus kahdeksan asteen pakkanen riittää aiheuttamaan paleltumavaaran.

Mittausten mukaan paljas iho paleltuu alle puolessa minuutissa, jos olosuhteet ovat hyvin ankarat. Suomen talvessa tuulee sisämaassa vain harvoin 10 metriä sekunnissa. Rannikolla ja tuntureilla on mitattu sitä kovempiakin tuulia matalapaineiden yhteydessä.
(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.