Mainos

Pakistanissa sotilasvallankaappaus

Pakistanin pääministerin Nawaz Sharifin syrjäyttänyt asevoimien komentaja, kenraali Pervez Musharraf sanoi turvautuneensa syrjäyttämiseen "viimeisenä keinonaan". Komentaja puhui valtiollisen television lähetyksessä varhain aamulla. Musharraf teki vallankaappauksen kymmenen tuntia sen jälkeen, kun pääministeri oli erottanut hänet komentajan tehtävästään. Musharrafin erottamisen syytä ei kerrottu, mutta pääministerin ja kenraalin on huhuttu olleen vahvasti eri mieltä Kashmirin kriisin hoidosta.

Musharraf sanoi sotilaiden puuttuneen tilanteeseen, jotta maassa vallinnut epävarmuus ja sekamelska saataisiin loppumaan. Hän vakuutti, että tilanne on nyt hallinnassa ja vakaa. Komentaja ei kuitenkaan antanut yksityiskohtaisia tietoja siitä, mitä vallankaappauksen jälkeen tapahtuisi.

Armeijan antamien tietojen mukaan pääministeri Nawaz Sharif, hänen veljensä sekä tiedustelupalvelun johtaja on vangittu. Asevoimien komentaja ei puheessaan maininnut, mitä Sharifille on tarkoitus tehdä.

Taustalla Kashmirin tilanne

Kiista hallituksen ja armeijan välille puhkesi sen jälkeen, kun pääministeri Sharif määräsi heinäkuussa Yhdysvaltain painostuksesta Pakistanin tukemat islamilaiset sissit vetäytymään Intian puolelta Kashmiria. Päätös herätti paljon pahaa verta armeijan piirissä.

Pakistan

Suhteet olivat kireät jo aiemmin. Asevoimien edellinen komentaja erosi vuosi sitten vastalauseena armeijan heikentyneelle asemalle ja hallituksen kyvyttömyydelle saada Pakistanissa riehuvia uskonnollisia levottomuuksia ja taloudellisia ongelmia hallintaan.

Vallankaappaus sujunut rauhallisesti

Musharrafin johtamat armeijan joukot ottivat eilen haltuunsa kaikki Pakistanin tärkeimmät lentokentät sekä mm. valtiollisen tv-aseman. Lisäksi sotilaat piirittivät pääministerin ja muiden tärkeiden ministereiden talot. Vallankaappaus ei ole ainakaan vielä johtanut aseellisiin yhteenottoihin, vaikka pääkaupungissa Islamabadissa onkin kuultu satunnaisia laukauksia.

Useat maat, mm. Yhdysvallat, Ranska ja Britannia ovat ilmaisseet huolensa Pakistanin kireän tilanteen johdosta. Myös Pakistanin naapurimaa Intia on huolissaan rajantakaisista taphtumista. Intia on määrännyt asevoimansa valmiustilaan, sillä vallankaappauksen pelätään kiristävän tilannetta myös maiden välisellä rajalla.

Tilannetta Pakistanissa hankaloittaa entisestään se, että Pakistan on ydinasevaltio. Yhdysvaltain puolustusministeriön mukaan ydinaseiden hallinnassa ei ole kuitenkaan tapahtunut muutoksia, sillä ydinaseet ja vastuu niiden käytöstä on aiemminkin ollut armeijan harteilla.

Mitä Pakistanissa tapahtuu? Mikko Suhosen juttu Huomenta Suomessa. (1.34)

(MTV3-STT-Reuters-AFP)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.