Mainos

Pakistanissa poikkeustila

Pakistanin asevoimien komentaja, kenraali Pervez Musharraf julisti tänään itsensä Pakistanin uudeksi hallitsijaksi. Sen jälkeen viranomaiset määräsivät maan liikepankit jäädyttämään kaikkien "merkittävien" poliitikkojen ja heidän puolisoidensa pankkitilit. Lisäksi alettiin koota uutta veroa.

Musharraf julisti varhain aamulla poikkeustilan, keskeytti parlamentin toiminnan ja kumosi perustuslain. Maassa ovat voimassa sotatilalait ja kaikki valta on keskitetty Musharrafille. Presidentti Muhammed Rafiq Tarar pysyy kuitenkin virassaan.

Musharraf tapasi tänään alueiden komentajia. Musharraf ei ole ilmoittanut, kuinka kauan sotilaat aikovat hallita, mutta hän sanoi tavoitteenaan olevan talouden elpymisen ja hyvän hallinnon. Armeijan tiedotteen mukaan hän puhuu kansalle, kun "kaikki yksityiskohdat on saatu valmiiksi".

Musharraf tapasi tänään Yhdysvaltain suurlähettilään William Milamin ja muita suurlähettiläitä armeijan päämajassa. Armeijan edustajan mukaan he keskustelivat osapuolia kiinnostavista asioista. Yhdysvaltain mukaan keskustelussa ei selvinnyt, millaiset aikeet Musharrafilla on.

Pakistan

Milamin tiedettiin yrittävän painostaa Musharrafia palauttamaan siviilihallinnon Pakistaniin, joka on elänyt puolivuosisataisesta itsenäisyydestään puolet sotilasvallan alla. Pakistanin keskuspankin ilmoitusta merkittävien poliitikkojen tilien jäädyttämisestä pidettiin armeijan määräyksenä.

Tarkoituksena on estää maan eliittiä siirtämästä rahojaan pois maasta. Myöhemmin tänään viranomaiset ilmoittivat ylimääräisen veron keräämisestä. Pakistanin uutistoimisto APP kertoi veroviranomaisten sanoneen, etteivät "painostusryhmät" voi sitä estää "maan kehityksen uudessa vaiheessa". Syrjäytetyn pääministerin Nawaz Sharifin arvostelijat ovat sanoneet, että aiemmat hallitukset määräsivät yhä uusia veroja köyhille, mutta kiersivät ne itse.

Intia huolissaan

Intia ilmoitti tänään olevansa huolissaan siitä, mihin suuntaan Pakistanin tilanne kehittyy. Intian ulkoministeriön edustaja sanoi Pakistanin olevan nyt sotatilalakien alainen. Intian rajaviranomaisten mukaan tilanne Intian ja Pakistanin rajalla on rauhallinen.

Kuluneena kesänä maat taistelivat Kashmirin alueella satojen muslimisissien tunkeuduttua Intialle kuuluvalle alueelle. Sissit vetäytyivät kovan sotilaallisen ja poliittisen painostuksen tuloksena. Pakistan sanoi sissien olleen vapaustaistelijoita. Myös monet muut maat ovat ilmaisseet huolensa Pakistanin tilanteesta.
(MTV3-STT-Reuters-AFP)

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.