Mainos

Pakistanin vaalivoittajat pääsivät sopuun hallituksesta

Pakistanin parlamenttivaalit voittaneet kaksi oppositiopuoluetta ovat päässeet sopuun hallitusyhteistyöstä. Puolueiden yhteistyö voi horjuttaa entisestään presidentti Pervez Musharrafin asemaa.

Entinen pääministeri Nawaz Sharif ilmoitti solmineensa koalitiosopimuksen murhatun Benazir Bhutton kansanpuolueen (PPP) kanssa. Sharifin mukaan hallitus syntyy kuukauden kuluessa.

Sharifin muslimiliitto ja PPP saivat helmikuussa pidetyissä parlamenttivaaleissa yhteensä 60 prosenttia parlamentin 272 paikasta.

Sharif ja Bhutton leski Asif Zardari, joka on nyt PPP:n johtaja, kertoivat yhteisessä lehdistötilaisuudessa, että he ovat sopineet Musharrafin erottamien tuomioistuinten tuomareiden palauttamisesta virkoihinsa. Kiista tuomarien nimittämisestä uudelleen tehtäviinsä oli viivyttänyt yhteishallituksen muodostamista.

- Erotetut tuomarit päätettiin palauttaa virkoihinsa parlamentin päätöksellä 30 vuorokauden kuluttua hallituksen muodostamisesta, ilmoitti Sharif. Sharifin oma puolue, muslimiliitto, olisi halunnut antaa tuomareille heti heidän virkansa takaisin. PPP olisi halunnut siirtää asiaa tuonnemmaksi, koska entisten tuomarien paluu töihinsä johtanee entistä jyrkempään vastakkainasetteluun presidentti Musharrafin kanssa.

Musharraf erotti tuomarit poikkeustilavaltuuksien nojalla marraskuun alussa. Yli 60 korkea-arvoisen tuomarin paluu virkoihinsa voi tietää lisää hankaluuksia muutoinkin vaikeuksissa olevalle Musharrafille. Pakistanin korkein on julistanut lailliseksi Musharrafin viimevuotisen valinnan presidentiksi uudeksi viisivuotiskaudeksi. Tuomareiden palaaminen virkoihinsa voi johtaa tämän päätöksen kumoamiseen.

Musharraf sanoi eilen toivovansa, että tuleva hallitus jättäisi politikoinnin sikseen ja keskittyisi "hyvään hallintotapaan" ja talouskysymyksiin.

Musharraf syrjäytti Sharifin hallituksen vallankaappauksessa vuonna 1999. Sharif joutui kahdeksi vuodeksi vankilaan ja asui vapauttamisensa jälkeen ulkomailla seitsemän vuotta. Hän palasi maanpaosta viime marraskuussa.

PPP:n johtaja Benazir Bhutto kuoli pommi-iskussa joulukuun lopulla. PPP nimitti puolueen johtajiksi hänen leskensä ja poikansa.

(MTV3-STT-Reuters-AFP)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.