Mainos

Pakistanin tilanne on lohduton

Kansainväliset avustusjärjestöt kuvailevat Pakistanin tulvatilannetta lohduttomaksi. Sadat tuhannet, jopa miljoonat ihmiset ovat menettäneet tulvien mukana kaiken.

- Avun perillesaanti on erittäin vaikeaa tuhoutuneen infrastruktuurin takia. Siellä ihmiset ovat hätäavun tarpeessa vailla vettä, ruokaa ja suojaa. Tulvat ovat tuhonneet kouluja ja sairaaloita. Lisäksi elinkeinot on menetetty, sillä pellot ovat jääneet tulvien alle ja karjaa on kuollut. Ihmiset ovat todella menettäneet kaiken, kuvailee Kirkon ulkomaanavun kansainvälisen työn apulaisjohtaja Maritta Niskanen-Tamiru.

Tulvat ovat vaikuttaneet 8 prosenttiin maan asukkaista, noin 13 miljoonaan ihmiseen. Kaksi miljoonaa on kodittomana. Suomen Pakistanin suurlähettiläs Osmo Lipponen kertoo, että myös pääkaupunki Islamabadin alavilla laita-alueilla on vakavaa tulvintaa.

- Kaupungin laitamilla keinojärven vieressä on myös afgaanipakolaisleiri, joka on jouduttu evakuoimaan tulvien takia.

Islamabadiin ei ole ainakaan vielä saapunut suurta määrää ihmisiä tulvan runtelemiltä alueilta.

- Suurimmalla osalla tulva-alueiden ihmisistä on erittäin suuria vaikeuksia päästä pois alueilta, koska tiet ja sillat ovat sortuneet, Lipponen kuvailee.

Taudit leviävät nyt erittäin nopeasti

Kirkon ulkomaanapu on lähettämässä parin viikon sisällä ainakin kaksi avustustyöntekijää alueelle, kunhan selviää, minkälaista apua tulva-alueella eniten tarvitaan. Suomen lähettämästä 1,2 miljoonan euron tukipaketista 600 000 euroa jaetaan WHO:n, 400 000 euroa YK:n pakolaisjärjestön ja 200 000 euroa Kirkon ulkomaanavun kautta:

- Tukirahoilla alueelle toimitetaan ruoka-apua, telttoja, kotitalouksille päivittäistavaroita ja sillä tuetaan myös liikkuvia klinikoita.Kun on kyse näin massiivisista tulvista niin tarttuvien tautien leviämisriski on erittäin suuri, eli ennaltaehkäisevään työhön tarvitaan myös paljon resursseja., Niskanen-Tamiru kertoo.

Avun tarve ei lopu Pakistanissa nyt lähetettävään hätäapuun. Tulvista toipuminen ja jälleenrakennus tulee kestämään jo aiemmin muun muassa maanjäristysten runtelemassa maassa vuosia. Tulvien tuhoja on kuvattu jopa vuoden 2004 tsunamin tuhoja pahemmaksi.

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.