Mainos

Pakistanin presidentti tapaisi Intian johtoa

Pakistanin presidentti on valmis tapaamaan Intian pääministerin.

Pakistanin presidentti Pervez Musharraf sanoo olevansa valmis tapaamaan Intian pääministerin Atal Behari Vajpayeen ensi viikolla. Sekä Musharraf että Vajpayee osallistuvat silloin Nepalissa pidettävään Etelä-Aasian maiden huippukokoukseen.

-Minulla ei ole mitään hänen tapaamistaan vastaan, mutta yhdellä kädellä on vaikeaa taputtaa. Hänen Vajpayeen täytyy osoittaa halukkuutta omalta puoleltaan, minkä jälkeen mekin tulemme osoittamaan halukkuutta, Musharraf sanoi.

Kun presidentiltä kysyttiin, onko hän valmis toimimaan kashmirilaisia separatistiryhmiä vastaan, hän vastasi Pakistanin ymmärtävän vastuunsa ja tietävän, mitä tehdä jännityksen lieventämiseksi. Musharraf korosti myös, että Pakistan ei tule aloittamaan sotaa.

Pakistan vaati joukkojen siirtoja

Pakistan vaati aiemmin päivällä Intiaa vetämään joukkonsa kauemmas maiden väliseltä rajavyöhykkeeltä Kashmirissa.

Pakistanin mukaan Intian vedettyä joukkojaan, myös Pakistan voisi vetää joukkonsa kauemmas. -Haluaisimme, että he vetäisivät joukkonsa rauhanajan asemiin, jotta myös me voisimme vetää joukkomme rauhanajan asemiin. Ilmapiirin kuumentamisessa ei ole mitään mieltä, sanoi Pakistanin ulkoministeriön tiedottaja Aziz Ahmed Khan Britannian yleisradioyhtiö BBC:n haastattelussa.

Intia puolestaan ilmoittaa, että se sallii Pakistanin presidentin Pervez Musharrafin lentää maan ilmatilan halki matkallaan Etelä-Aasian johtajien kokoukseen Nepaliin. Intia ja Pakistan ovat aikaisemmin kieltäneet toisiltaan maidensa ilmatilojen käytön. Myös maiden välinen maantie- ja junaliikenne on katkeamassa. Viimeinen bussivuoro Delhistä rajan yli Lahoreen lähti matkaan aamulla. Liikenteen on määrä loppua kokonaan huomisiltana bussin palatessa takaisin Intiaan.

Kashmiriin julistettiin tänään yleislakko. Lakko on vastalause viiden hinduvähemmistöön kuuluneen naisen tapoista. Tuntemattomat hyökkääjät tappoivat kolme naista Poshperi Seri-Garafan kylässä ja kaksi Kashmiri Panditsin kylässä runsas viikko sitten.

Välitysyrityksiä

Malesian pääministeri Mahathir Mohamad sanoi perjantaina, että Intian ja Pakistanin tulisi ratkaista erimielisyytensä vuoropuhelulla eikä sotilaallisesti.
-Mielestäni sotilasvoimaa ei tulisi käyttää minkään ongelman ratkaisemiseen. Molempien maiden tulisi käydä neuvottelupöytään ja ratkaista tämä asia, Mohamad neuvoi.

Myös Saksan ulkoministeri Joschka Fischer peräänkuulutti rauhanomaista ratkaisua puhelinkeskustelussa Pakistanin ulkoministerin Abdul Sattarin kanssa perjantaina. Yhdysvallat yritti jo eilen rauhoittaa Pakistanin ja Intian kiristyneitä välejä puhelinneuvotteluiden avulla. Presidentti George W. Bush ja ulkoministeri Colin Powell olivat yhteydessä molempien maiden hallituksiin, mutta varsinaisia tuloksia neuvotteluista ei raportoitu.
Pakistanin ja Intian välit kiristyivät äärimmilleen sen jälkeen, kun itsemurhahyökkääjät tekivät iskun Intian parlamenttiin 13. joulukuuta. Iskussa sai hyökkääjät mukaan luettuna surmansa 14 ihmistä. Intia on syyttänyt iskusta Kashmirissa toimivia muslimiseparatistiryhmiä, joita se sanoo Pakistanin tukevan. Pakistan on vakuuttanut, ettei sillä ole mitään tekemistä hyökkäyksen kanssa.

(MTV3-STT-AFP-DPA)

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

  Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja