Mainos

Pakistanin presidentti sovittelevana Intiaan

Pervez Musharrafin kaksipäiväiseen vierailuun mahtuu rauhanneuvotteluiden lisäksi myös epämuodollisempaa ohjelmaa kuten krikettiottelun seuraaminen.

Pakistanin presidentti Pervez Musharraf on tänään matkustanut Intiaan. Hänen on määrä keskustella Intian pääministerin Manmohan Singhin kanssa Kashmirin aluetta koskevasta kiistasta, joka on jatkunut jo vuosikymmeniä.

Neuvotteluiden ei odoteta tarjoavan mullistavia muutoksia tilanteeseen, mutta itse vierailua pidetään tärkeänä merkkinä maiden välien parantumisesta.

Intialaissyntyinen Pakistanin johtaja ja hänen pakistanilaissyntyinen intialaiskollegansa ovat tänään tavanneet lounaalla. He aloittavat varsinaiset neuvottelut huomenna.

Tänään Musharraf vierailee moskeijassa luoteisintialaisessa Ajmerin kaupungissa. Huomenna Singh ja Musharraf seuraavat Intian ja Pakistanin välistä krikettiottelua Delhin ulkopuolella.

Vierailu Intiaan on Musharrafin ensimmäinen sitten vuoden 2001, jolloin maiden välinen huippukokous päättyi täydelliseen umpikujaan. Kesällä 2002 naapurit olivat jo lähellä sotatilaa. Molemmat maat testaavat säännöllisesti ohjuksiaan, ja rauhanprosessi on edennyt hyvin hitaasti ja kompastellen.

Viime vuonna Musharraf ehdotti mahdollista ratkaisua Kashmirin kiistaan. Hänen ehdotuksensa mukaan Kashmir tulisi demilitarisoida ja Intian ja Pakistanin tulisi sopia kompromissista sen hallinnassa. Musharrafin mukaan Kashmir voisi joko jäädä Intian ja Pakistanin yhteishallintaan, se voitaisiin asettaa YK:n hallintaan tai se voisi itsenäistyä.

Intia on torjunut kaikenlaisen rajojen uudelleenvetämisen. Sen sijaan Singhin odotetaan ehdottavan tapoja, joilla Kashmirin jakavaa tulitaukorajaa voitaisiin avata - kuten yhteisiä toimenpiteitä bussilinjojen turvaamiseksi alueella. Kashmirin alueelle avattiin reilu viikko sitten ensimmäinen bussilinja lähes 60 vuoteen.

STT-Reuters-DPA

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.