Pakistanin parlamenttivaalit rauhalliset

Äänestyspäivä Pakistanin parlamenttivaaleissa on päättynyt, kun äänestyspaikat sulkeutuivat kello 14 Suomen aikaa.

Pakistanin pääkaupungissa Islamabadissa äänestys on sujunut rauhallisesti, sillä koko maassa on tänään vapaapäivä ja kaikki virastot sekä koulut pysyvät suljettuina. Pelko väkivaltaisuuksista on kuitenkin pitänyt monet pakistanilaiset poissa äänestyspaikoilta.

- Kansalaisten mieliala on ollut vaalien alla korkealla, sillä vaaleja on Pakistanissa odotettu melkein kymmenen vuotta eli niin kauan kuin sotilashallinto on ollut vallassa. Näitä vaaleja on kuvattu kohtalon vaaleiksi ja on odotettu demokratian pääsyä jälleen valtaan, kertoo MTV3:n kirjeenvaihtaja Petri Saraste Islamabadista.

- Täällä ei voida puhua vapaista tai rehellisistä vaaleista.

Mielipidemittauksissa oppositio on edellä presidentti Pervez Musharrafia ja tämän liittolaisia. Oppositio epäilee kuitenkin hallituksen yrittävän peukaloida tulosta mieleisekseen. Vaalien on tarkoitus sinetöidä Pakistanin siirtyminen siviilihallintoon yhdeksän vuotta sen jälkeen, kun silloinen armeijan komentaja Musharraf kaappasi vallan.

Pakistanin parlamenttivaalit eivät kuitenkaan vaikuta vapailta tai vilpittömiltä. Yleisesti tiedetään, että vaalituloksia, äänestyslippuja tai äänestysoikeutta peukaloidaan. Ihmisiä on myös uhkailtu.

Ensimmäisten tuloksien saamiseen saattaa kuitenkin kulua aikaa, sillä ovensuukyselyt eivät ole sallittuja.

- Illan aikana saadaan jo varmasti jonkinlaisia tuloksia, mutta ennen kuin vaalitulos voidaan vahvistaa niin se voi viedä aikaa. Mikään ei ole senkään jälkeen varmaa, Saraste sanoo.

Petri Sarasteen mukaan suuren muslimivaltion vaalit kiinnostavat Suomessakin.

- Kyseessä on ydinasevaltio, jolla on länsimaisten tietojen mukaan noin 65 ydinohjusta. Pakistania on kuvattu maailman vaarallisimmaksi valtioksi. Tiedämme, että al-Qaidan ja talebanin koulutusleirejä on Pakistanin puolella ja sieltä käsin operoidaan monia terroritekoja.

Pakistan toivoo talouden kohentuvan

Pakistanissa toivotaan vaalien vauhdittavan talouden nousua. Ennen oppositiojohtaja Benazir Bhutton joulukuista kuolemaa maan talous oli hyvällä kasvu-uralla.

Parin kuukauden sisällä inflaatio on kiihtynyt ja bensiinin sekä elintarvikkeiden hinnat ovat kallistuneet. Monet kansalaiset kärsivät jatkuvista sähkö-, kaasu- ja vesikatkoksista.

Yli 400 ihmistä on saanut surmansa Pakistanissa vuoden lopussa alkaneiden mellakoiden jälkeen.

(MTV3)

Lue myös:

    Uusimmat