Mainos

Pakistanin pääpuolueet haluavat eroon Musharrafista

Pakistanin valtapuolueet vaativat presidentti Pervez Musharrafin erottamista virkarikoksen nojalla.

Parlamentin on määrä aloittaa virkarikossyytteen käsittely maanantaina. Lopullinen päätös Musharrafin tuomitsemisesta ja erottamisesta vaatii tuekseen kahden kolmasosan enemmistön parlamentin molemmissa kamareissa.

Edesmenneen Benazir Bhutton kansanpuolueen (PPP) johtaja uskoo, että Musharraf saa parlamentilta lähtöpassit.

-Meillä on (tarvittavat) äänet ja rohkeutta, Asif Ali Zaradari vakuutti tänään.

PPP sopi syytetoimista kolmipäiväisissä maratonneuvotteluissa Nawaz Sharifin PML-N-puolueen kanssa.

Puolueet syyttävät Musharrafia perustuslain vastaisista toimista, jotka ovat heikentäneet demokratiaa ja ajaneet maan talouden umpikujaan.

Musharraf voisi torpata syytetoimet julistamalla maahan poikkeustilan tai hajottamalla parlamentin. Zaradari ei usko, että Musharraf tohtisi kajota parlamenttiin.

-Demokratia ei ole niin heikko, että uhkaa voisi käyttää, hän sanoi.

Presidentti ei väistyne helpolla

Musharraf peruutti syytepäätöksen takia Pekingin olympiakisamatkansa viime tipassa jo toistamiseen ja sulkeutui pohtimaan tilannetta avustajiensa kanssa.

Liittolaiset ovat sanoneet ennakkoon, että Napoleonin ihailijana tunnettu Musharraf ei luovu taistelutta presidenttiydestä. Entinen kommandosotilas nousi valtaan vuoden 1999 sotilasvallankaappauksessa. Viime vuonna hän luopui armeijan ylipäällikkyydestä tultuaan valituksi presidentiksi viideksi vuodeksi.

Tarkkailijat ovat erimielisiä siitä, voiko Musharraf laskea tulevaisuutensa presidenttinä armeijan tai Yhdysvaltain tuen varaan. Kansansuosio on huvennut poliittisen kiistelyn, talouskriisin ja väkivaltaisuuksien kierteessä.

Viime vuonna Musharraf suututti pakistanilaisia turvautumalla poikkeustilaan ja erottamalla korkeimman oikeuden päätuomarin varmistaakseen itselleen suotuisan presidentinvaalituloksen. Nyt valtapuolueet haluavat nimittää erotetut tuomarit takaisin virkoihinsa.

(MTV3-STT-AFP-Reuters-DPA)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.