Mainos

Pakistanin oppositio pääsi sopuun yhteishallituksesta

Pakistanin oppositiopuolueet ovat päässeet sopuun yhteishallituksesta. Maan entinen pääministeri Nawaz Sharif kertoi muodostavansa hallituksen yhdessä murhatun oppositiojohtajan Benazir Bhutton kansanpuoleen kanssa.

-Me olemme sopineet yhteisestä ohjelmasta. Teemme yhteistyötä muodostaaksemme keskushallituksen ja myös alueelliset hallitukset, Sharif sanoi yhteisessä tiedotustilaisuudessa Bhutton lesken Asif Ali Zardarin kanssa.

Pakistanin ex-pääministeri Nawaz Sharif

Kansanpuolue PPP sai maanantain vaaleissa 88 ja Sharifin johtama muslimiliitto 67 edustajaa Pakistanin 272-paikkaiseen parlamenttiin. Yhteenlaskettuna puolueilla on siis 60 prosenttia parlamentin paikoista.

Hallitusneuvotteluista odotettiin kuitenkin vaikeita, sillä puolueiden välit ovat olleet huonot. Niillä oli kuitenkin nyt yhteinen motiivi, sillä ne vastustavat presidentti Pervez Musharrafia.

Vaaleja pidettiin samalla kansanäänestyksenä Musharrafin sotilasvallasta. Hänen puolueensa sai parlamenttiin vain 39 edustajaa.

Lisäksi kansanpuolue on vaatinut tutkimusta Musharrafin kannattajien väitetystä vaalivilpistä.

Sharif puhui torstaina mielenosoittajille Islamabadissa. Hän sanoi, että Musharraf on "laittomasti ja perustuslain vastaisesti" yhä vallassa.

-Parlamentti päättää, millaisen presidentin kanssa se tekee töitä, Zardari sanoi toisaalla.

Yhdysvallat tukee Musharrafia

Yhdysvallat toivoo, että tuleva hallitus tekisi yhteistyötä Musharrafin kanssa. Presidentti George W. Bushin mukaan Yhdysvallat tarvitsee Pakistania liittolaisenaan, kun se taistelee islamilaisia taistelijoita vastaan Afganistanissa.

Musharrafin kriitikot puolestaan sanovat, että presidentin toimet tekevät ydinasevaltiosta poliittisesti epävakaan ja vain yllyttävät al-Qaidaa sekä muita ääriaineksia.

Karachissa neljä lakimiestä loukkaantui väkivaltaiseksi yltyneessä mielenosoituksessa. Kymmenet tuhannet pakistanilaiset lakimiehet ovat lakkoilleet viime marraskuusta lähtien, jolloin Musharraf määräsi Pakistaniin poikkeustilan.

(MTV3-STT-AFP-DPA-Reuters)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.