Mainos

Pakistanin oppositio haluaa karsia uuden presidentin valtaa

Pakistanin uuden presidentin Asif Ali Zardarin on palautettava parlamentarismi kunniaan ja kumottava sotilashallinnon aikana tehdyt perustuslain muutokset, vaati maan oppositio sunnuntaina. Tiedotusvälineissä Zardaria patistettiin osoittamaan, että häneen voi luottaa.

Zardar vannoo virkavalansa jo ylihuomenna, tiistaina. Hän sai kaksi kolmasosaa äänistä lauantain vaalissa, joka järjestettiin Pervez Musharrafin erottua.

Musharrafin kaudella presidentti sai valtuudet hajottaa parlamentin sekä nimittää armeijan ylimmät komentajat ja korkeimmat tuomarit.

- Zardarin ensimmäinen testi on presidentille annettujen valtuuksien siirtäminen parlamentille, sanoi entisen pääministerin Nawaz Sharifin puoluetoveri Ahsan Iqbal tänään.

Sharifin liittolaiset ovat jo vaatineet, että Zardari luopuu Pakistanin kansanpuolueen johdosta. Iqbal tähdensi, että presidentin virka on seremoniallinen.

Zardarin kirjava menneisyys oli tiedotusvälineiden hampaissa. -Aiemminkin on ollut kiistanalaisia presidenttejä -- mutta kukaan ei ole ollut yhtä kiistanalainen kuin Zardari astuessaan virkaansa, kirjoitti Dawn-lehti.

Lehti vaati Zardaria osoittamaan, että hän on jättänyt menneisyytensä taakseen ja on valmis ryhtymään demokraattiseksi johtajaksi.

Pakistanilaiset hämillään

Kansalaisten keskuudessa uuteen presidenttiin suhtaudutaan ristiriitaisin tuntein.

Huolimatta oikeudenkäynneistä ja kahdeksasta vuodesta kaltereiden takana Zardaria ei ole koskaan tuomittu mistään. Häntä on syytetty korruptiosta, rahanpesusta ja murhasta. Hänen sanotaan myös hankkineen miljoonaomaisuuden ulkomaisiin pankkeihin laittomin keinoin.

Ulkomailla Zardarin valinta sen sijaan otettiin tyytyväisenä vastaan, onhan hän ilmoittanut toimivansa edeltäjänsä tavoin terrorismia vastaan. Zardari on vakuuttanut, ettei Pakistanin aluetta käytetä terrori-iskujen tekoon naapureita tai Afganistanissa toimivia Naton joukkoja vastaan.

Naapurimaan Intian pääministeri Manmohan Singh sanoi viestissään, että Intian toivoo ystävyyssuhteiden ja kumppanuuden rakentamista maiden välille.

(MTV3-STT-AFP-DPA)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.