Mainos

Pakistanin Musharraf: Antautukaa tai kuolkaa

Pakistanin armeijan ja Punaiseen moskeijaan linnoittautuneiden muslimiradikaalien väliset taistelut kiihtyvät. Sadat poliisit ja sotilaat piirittävät yhä moskeijaa. Levottomuudet jatkuvat viidettä päivää.

Pakistanin presidentti Pervez Musharraf vaatii piiritetyssä Punaisessa moskeijassa olevia aseistettuja opiskelijoita antautumaan. Muussa tapauksessa he saavat surmansa, Musharraf varoittaa.

Musharrafin mukaan moskeijaan linnoittautuneet sadat radikaalit opiskelijat ovat häpäisseet sekä islaminuskon että Pakistanin.

Rakennuksen piiritys jatkuu viidettä päivää maan pääkaupungissa Islamabadissa.

- Hallitus on tarpeeksi voimakas, eikä kukaan voi asettua sen mahtia vastaan. Kannamme huolta lapsista ja naisista. Olemme osoittaneet kärsivällisyyttä ja itsehillintää, Musharraf sanoi.

Neuvottelijat eivät pääse moskeijaan

Viranomaiset epäilevät, että taistelijat käyttävät opiskelijoita ihmiskilpinään ja estävät siviileitä pakenemasta moskeija-alueelta. Armeijan joukot ovat ampuneet moskeijan muureihin reikiä pakoreiteiksi.

Viisi islamistipoliitikkoa ovat yrittäneet päästä moskeijaan myös neuvottelemaan lasten vapauttamisesta. He ovat joutuneet kuitenkin odottamaan räjähdysten ja ammuskelun päättymistä.

- Turvallisuusjoukot eivät anna meidän mennä sisään. Ne ovat avanneet tulen, syytti kansanedustaja Samia Raheel Qazi.

Sadat radikaalit opiskelijat ja kymmenet islamistitaistelijat sulkeutuivat viime tiistaina Punaiseen moskeijaan, Lal Masjidiin, Islamabadin keskustassa. Hallituksen mukaan 1300 opiskelijaa oli antautunut viikonloppuun mennessä.

Fundamentalistit tukevat Taleban-liikettä ja vaativat islamilaisen sharia-lain noudattamista.

Moskeijan johtaja ei aio antautua

Sadat poliisit ja sotilaat piirittävät moskeijaa, jonka johtaja Abdul Rashid Ghazi on ilmoittanut ennemmin kuolevansa kuin antautuvansa.

- Olemme päättäneet, että meistä voidaan tehdä marttyyreja, mutta emme aio antautua. Päämme voidaan leikata irti, mutta emme aio taipua heidän tahtoonsa, Ghazi sanoi Geo-tv-aseman haastattelussa.

Ghazin vanhempi veli, joka hänkin kuuluu moskeijan johtoon, yritti keskiviikkona paeta alueelta musliminaisten asuun burkaan pukeutuneena. Vanhempi Ghazi on sen jälkeen kehottanut opiskelijoita antautumaan.

Moskeijasta on lähtenyt noin 1200 koraanikoulun opiskelijaa. Tiedot vielä sisällä olevien määrästä vaihtelevat 850:stä 1900:aan.

Veden ja sähkön jakelu moskeijan alueelle on katkaistu.

- Ruoka on vähissä ja vettä on vain vähän, kertoi 15-vuotias poika, joka pakeni moskeijasta aiemmin. Vanhemmat opiskelijat pakottavat pojan mukaan nuorempia pysymään moskeijassa, vaikka nämä haluaisivat lähteä.

Pakistan tutkii presidentin koneen tulituksen ja moskeijakonfliktin yhteyttä

Pakistan tutkii, onko presidentti Musharrafin koneen tulitusyrityksellä yhteyttä Punaisen moskeijan piiritystilanteeseen, kertovat turvallisuuslähteet.

Pakistanissa presidentti Pervez Musharrafin lentokone joutui eilen tulituksen kohteeksi.

Konetta ammuttiin ilmatorjuntaohjuksilla sen noustessa Chakalan lentotukikohdasta.

Laukaukset eivät kuitenkaan osuneet, eikä kone vahingoittunut.

Kymmeniä kuollut moskeijapiirityksessä

Yksi Pakistanin Punaisen moskeijan hengellisistä johtajista sanoo, että piirityksessä on kuollut noin 70 opiskelijaa. Hänen mukaansa kuolleista 30 on naisia.

Pakistanin hallituksen mukaan viidettä päivää jatkuvassa konfliktissa on kuollut yhteensä 19 opiskelijaa.

Moskeijaan linnoittautuneet muslimiradikaalit ilmoittivat vähän aikaa sitten, että heillä on riittävästi ruokaa ja ammuksia kuukaudeksi.

(MTV3-STT-AFP-DPA)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.