Pakistanin Bhutto salamurhattiin

Oppositiojohtaja Benazir Bhutto kuoli, kun salamurhaaja ampui häntä niskaan. Isku tehtiin, kun hän oli lähdössä pois vaalitilaisuudesta. Bhutton kuoleman vuoksi järjestetään huomenna maanlaajuinen lakko.

Pakistanin oppositiojohtaja Benazir Bhutto on saanut surmansa salamurhaajan luodista Rawalpindin kaupungissa. Poliisin mukaan salamurhaaja ampui Bhuttoa niskaan ennen kuin räjäytti itsensä. Bhutto, 54, kuoli saamiinsa vammoihin sairaalassa.

Iskussa kuoli lisäksi 16 muuta ihmistä.

Edustajan mukaan Bhutton aviomies Asif Zardari on palaamassa pikaisesti Pakistaniin Dubaista. Vasta sen jälkeen tehdään päätös Bhutton hautajaisista.

Joukot valmiudessa

Tieto salamurhasta synnytti heti levottomuuksia ympäri Pakistania. Bhutton kotiosavaltiossa Sindhissä ja sen pääkaupungissa Karachissa sytytettiin tulipaloja, ammuskeltiin ilmaan ja heiteltiin kiviä.

- Sindhin poliisi on asetettu hälytysvalmiuteen. Olemme lisänneet läsnäoloamme ja partioimme kaikissa kaupungeissa ja kylissä, koska levottomuuksia on lähes kaikkialla, sanoi korkea poliisiviranomainen.

Väliaikaisen pääministerin Mohammedmian Soomron kotikaupungissa Jacobabadissa sytytettiin tuleen kaksi taloa, joista toinen on kaupungin oikeustalo. Erillisessä välikohtauksessa neljä poliisia haavoittui ammuskelussa, ja toistakymmentä taloa tuikattiin tuleen.

Poliisi hajotti myös kovin ottein Bhutton kannattajien mielenosoituksen. Mellakkajoukot löivät ihmisiä pampuilla ja käyttivät kyynelkaasua Peshawarin kaupungissa Luoteis-Pakistanissa.

Sisäministeriön mukaan myös Pakistanin puolisotilaalliset turvallisuusjoukot on asetettu hälytysvalmiuteen.

Presidentti vetosi rauhan puolesta

Presidentti Pervez Musharraf vetosi tuoreeltaan kansaan, jotta se pysyisi rauhallisena salamurhan jälkeen. Samalla hän tuomitsi "terroriteon".

Myös maan väliaikainen pääministeri Mohammedmian Soomro tuomitsi salamurhan. Hän vakuutti hallituksen paljastavan Bhutton vastaisen salaliiton, joka johti tämän kuolemaan.

Paluu Pakistaniin vei Bhutton kuolemaan

Pakistanin toinen johtava oppositiopoliitikko Nawaz Sharif totesi puolestaan, että salamurha oli "murhenäytelmä koko kansalle". Samalla hän syytti hallitusta siitä, ettei se ollut kyennyt tarjoamaan riittävää suojaa Bhuttolle. Sharif lupasi myös jatkaa Bhutton työtä, vaikka hänen puolueensa aikoo boikotoida tammikuun parlamenttivaaleja.

Sharifin mukaan päätös tehtiin Benazir Bhutton salamurhan vuoksi.

Sharif vaatii myös presidentti Pervez Musharrafia eroamaan heti "Pakistanin pelastamiseksi". Sharifin mukaan Musharraf on kaikkien Pakistanin ongelmien syy.

Hän kehotti samalla kansalaisia osallistumaan huomenna Bhutton kuoleman vuoksi järjestettävään maanlaajuiseen lakkoon.

Vaalit vaarassa

Salamurha asettaa myös tammikuun 8. päiväksi kaavaillut parlamenttivaalit kyseenalaisiksi.

Bhutto oli toivonut voittavansa vaalit, sillä presidentti Musharrafin kansansuosio on laskenut tasaisesti koko vuoden ajan. Tarkkailijoiden mukaan Musharraf saattaa nyt lykätä vaaleja ja julistaa maahan jälleen poikkeustilan.

- Bhutton kannattajat saattavat lähteä kaduille ja siihen on hallituksen hyvin vaikea vastata ilman, että se edes harkitsee paluuta poikkeustilaan, arvioi eräs tarkkailija.

Bhutto yritettiin tappaa jo lokakuussa, kun hän palasi pitkästä maanpaosta. Kotiinpaluujuhlaan iskenyt itsemurhapommittaja vei mukanaan lähes 150 ihmistä, mutta Bhutto selvisi tuolloin vahingoittumattomana.

Ulkoministeriöstä kerrottiin myöhään illalla, ettei Pakistanissa asuvilla suomalaisilla ole edustuston saamien tietojen mukaan hätää.

Edustuston tietojen mukaan Pakistanissa asuu noin 40 suomalaista, mutta Rawalpindissa heitä ei asu, kertoi lähetystöneuvos Jari Sinkari.

(MTV3-STT-Reuters)

Lue myös:

    Uusimmat