Mainos

Pakistanille apua yli puoli miljardia dollaria

Pakistanille on luvattu noin 400 miljoonaa euroa lisää apua maanjäristyksen jälkihoitoon. Genevessä kokoontunut avustuskonferenssi tarjoaa valtaosaa rahoista Pakistanin jälleenrakennukseen.

Pakistanille luvattiin yli puoli miljardia dollaria uutta apua kansainvälisessä avustuskonferenssissa Genevessä keskiviikkona. Toistaiseksi ei ole varmuutta, kuinka pian apu ennättää Pakistanin tuhoisan maanjäristyksen uhreille.

YK:n pääsihteeri Kofi Annan vetosi Genevessä avustajamaihin, jotta nämä antaisivat pikaisesti lisää apua Pakistanin maanjäristyksen uhreille. Uhreja uhkaa uusi humanitaarinen kriisi, kun talvi lähestyy.

-Vaikka kenelläkään ei ollut valtaa estää tätä maanjäristystä tapahtumasta, meillä on nyt valtaa estää seuraava vaihe: pakkasen aiheuttamat kuolemat sekä ruuan ja veden puutteen aiheuttama epätoivo, Annan sanoi avustajakokouksessa Genevessä.

Annanin puheen jälkeen kerrottiin, että apulupauksia oli esitetty 580 miljoonan dollarin (n. 480 milj. euroa) edestä. YK:n edustajat varoittivat kuitenkin, että vain osa uudesta avusta oli tarkoitettu ruuan, telttojen ja lääkkeiden tapaiseen hätäapuun. Valtaosa avusta on tarkoitettu myöhempään jälleenrakennukseen.

Uudesta avusta ilmoittivat mm. Yhdysvallat (50 milj. dollaria), Intia (25 milj. dollaria) ja EU (50 milj. dollaria). Kiina antaa ensi viikolla 500 000 dollaria telttojen, huopien ja lämmityslaitteiden hankintaan. Nato kertoi lähettävänsä 1300 erikoistehtäviin koulutettua henkilöä maanjäristysalueelle.

Yhteensä 65 maan edustajat olivat kokoontuneet YK:n päämajaan Geneveen pohtimaan, miten Pakistanin maanjäristyksen uhreja voitaisiin auttaa.

Ensimmäiset kansainväliset hätäapukuljetukset ovat saapuneet perille Pakistaniin.

-Tiedän, että vuosi luonnonkatastrofeineen on ollut vaikea, ensin oli Aasian tsunami, sitten hirmumyrsky Katrina ja nyt tämä maanjäristys. Avustajarintamalla on varmaan hieman väsymystä, mutta tarvitsemme apua voidaksemme pelastaa henkiä, Annan sanoi.

Annanin mukaan avustustarve on nyt aiempaa suurempaa, koska kylmä Himalajan talvi lähestyy.

-Tämä talvi on julma, emmekä voi sen tuloa estää.

Nälkä ja kylmä uhkaavat

YK:n hätäavun koordinaattori Jan Egeland kertoi ennen konferenssin alkamista, että vain 12 prosenttia pyydetyistä 550 miljoonasta dollarista (455 miljoonasta eurosta) oli siihen mennessä saatu. Joiltakin YK-järjestöiltä rahat ovat jo loppuneet, mikä on hidastanut pelastusoperaatiota.

Rahapulan vuoksi monilta uhreilta on jouduttu hätäisesti amputoimaan jalkoja tai käsiä, ja sadattuhannet muut kärsivät nälästä ja kylmästä, hän sanoi.

-Tarvitsimme rahat jo eilen. Joudumme amputoimaan liian monia raajoja hidastuneen pelastustoiminnan vuoksi, Egeland tähdensi.

Maanjäristyksen tuhoja Islamabadissa Pakistanissa

YK:n toinen edustaja Rashid Khalikov varoitti aiemmin, että Pakistanissa kuolee lisää ihmisiä nälkään, kylmään ja sairauksiin, jos avustuskokouksessa ei päätetä nopeista lisäavustuksista.

-Katastrofi on vaarassa laajentua. Meillä on tuhansia ihmisiä, jotka tarvitsevat apua. Lopulta voi käydä niin, että katastrofin jälkeen kuolee enemmän ihmisiä kuin itse maanjäristyksessä, hän sanoi.

Kashmirin alueen talvi muuttuu raastavan kylmäksi viimeistään marraskuun alussa. Tuhannet ihmiset viettävät edelleen yönsä taivasalla ilman telttaa tai muuta suojaa.

Lokakuun alussa sattuneessa maanjäristyksessä kuoli ainakin 54 000 ihmistä ja noin 77 000 loukkaantui. Kodittomiksi jäi kolme miljoonaa ihmistä.

(MTV3-STT-Reuters-AFP)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.