Mainos

Pakistanilaiset vastustavat sotaa

YK:n edustajat vetosivat tänään Pakistanin pääkaupungissa Islamabadissa Yhdysvaltoihin siviiliuhrien välttämiseksi sen jälkeen kun sen neljä työntekijää oli saanut surmansa pommi-iskussa. Pakistanissa pelätään ääri-islamilaisten vihaa, jos sota pitkittyy.

Rawalpindi on vuosien mittaan pääkaupunkiin Islamabadiin kiinni kasvanut miljoonakaupunki Pakistanissa. Rawalpindissä vallitsee jännittynyt odotus, ja keskustaan on kerääntynyt järjestystä valvomaan kymmeniä poliiseja. Ääri-islamilaisten uhkaama mielenosoitus näyttää kuitenkin tällä kertaa kuivuvan kokoon. Pakistanin johto on asettunut avoimesti tukemaan Yhdysvaltojen johtamaa terrorismin vastaista kampanjaa, mutta basaarin kaduilla on vaikea löytää yhtään ihmistä, joka olisi samaa mieltä.

- Ehkä syyllinen oli joku toinen. Ei Osama. Todisteita ei ole, sanoo eräs haastateltava.

Ihmiset eivät halua heidän muslimiveljiensä kuolevan.

- He ovat muslimeja ja amerikkalaiset taistelevat heitä vastaan. Muslimina aion palata kotiin pelastamaan maani, sanoo Rawalpindissä asuva afganistanilainen kenkäkauppias, joka on tehnyt oman ratkaisunsa.

- Afganistanin talebaneja on koulutettu äärimuslimeiksi myös Pakistanin koraanikouluissa, ja sieltä nousee jatkuvastitalebanhallinnon kiihkeitä kannattajia. Monet heistä ovat saaneet taistelukoulutuksen, sanoo Pakistanissa oleva MTV3:n uutistoimittaja Kari Lumikero.

Yksittäisistä mielenosoituksista huolimatta Pakistanissa on tähän mennessä ollut melko rauhallista. Mutta hallitus on huolissaan, ja tänään se antoi pidättää kolme uskonnollista johtajaa vastaisten mellakoiden estämiseksi. Hallituksen painajainen olisivat veriset yhteenotot pääkaupunkialueella, ja siksi poliisien ja sotilaiden läsnäoloa on lisätty. Äärimuslimit ovat uhanneet järjestää perjantaina laajoja mielenosoituksia eri puolille maata.

(MTV3)

Rawalpindistä, Pakistanista (Kymmenen uutiset 09.10.2001)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.