Mainos

Pakistaniin rakennetaan uusia kaupunkeja

Pakistanin romahtaneiden talojen jälleenrakennus suunnitellaan mahdollisimman hyvin. Yhdysvallat lupasivat antaa apuaan niin kauan kun on tarpeen. Naton koneet kuljettavat avustustarvikkeita ja avustustyöntekijöitä tuhoalueille.

Maanjäristyksissä tuhoutuneiden tilalle rakennetaan uusia taloja. Pakistanin pääministerin Shaukat Azizin mukaan uudet kaupungit on tarkoitus suunnitella mahdollisimman hyvin.

Pääministeri Aziz tapasi Yhdysvaltain ulkoministerin Condoleezza Ricen, joka teki yllätysvierailun Pakistaniin vakuuttaakseen, että Yhdysvallat seisoo Pakistanin rinnalla. Yhdysvallat lähettävät asiantuntijaryhmiä avustamaan teiden avaamisessa alueilla, joilla kokonaisia kyliä on vielä eristyksissä.

Rice tapasi muun muassa presidentti Hamid Karzain, jolle hän vakuutti Yhdysvaltain pysyvän maassa niin kauan kuin on tarpeen.

Pakistaniin tarvitaan talviasuttavia taloja.

Pakistanin pääministeri Shaukat Azizsanoo, että pelastuneiden auttamisessa on pian siirryttävä järjestämään pidempiaikaista majoitusta. Hän kiittää hätäavusta, jota on virrannut maanjäristysalueelle maailmalta.

- Kun näkee, kuinka maailma on reagoinut, kuinka kansamme on toiminut, voi sitä pitää ihmeenä. Mutta meidän on tehtävä enemmän, Aziz sanoi Muzaffarabadissa.

Nyt on meneillään pelastus- ja hätäapuvaihe. Pääministerin mukaan kolmas vaihe on majoituksen järjestäminen tulevan talven takia. Hätäavun lisäksi on pystytettävä talviasuttavia rakennuksia.

Maanjäristyksessä jäi kodittomiksi 2,5 miljoonaa ihmistä. Tuhannet joutuvat viettämään yönsä taivasalla. Teltat ja huovat eivät riitä läheskään kaikille. Pakistanin kuolonuhrien määräksi on vahvistettu 23 000, mutta yksistään Muzaffarabadissa kuolleita saattaa olla 28 000.

Monet tiet on jo avattu maanjäristyksen jälkeen. Useita kyliä on kuitenkin jäänyt eristyksiin.

Nato avaa ilmasillan Pakistaniin

Nato avaa tänään ilmasillan avustustarvikkeiden kuljettamiseksi maanjäristyksen runtelemaan Pakistaniin. Naton koneet kuljettavat myös avustustyöntekijöitä tuhoalueille. Ensimmäisen koneen mukana Pakistaniin lennätetään Saksasta 7,5 tonnia avustustarvikkeita.

Avuntarjouksia Pakistaniin on virrannut myös yksittäistä maista sen jälkeen kun YK vetosi kaikkiaan 272 miljoonan dollarin avustussumman saamiseksi kokoon. YK kuitenkin muistutti, että summa riittää ainoastaan välittömään hätäapuun, varsinainen jälleenrakennustyö vaatii huomattavasti suurempaa rahamäärää.

Esimerkiksi Yhdysvallat on luvannut 50 miljoonaa dollaria hätäapua. Myös Ruotsi aikoo antaa noin 100 miljoonaa kruunua (10,7 miljoonaa euroa) Pakistaniin.

Kuuban presidentti Fidel Castro on luvannutlähettää 200 lääkäriä Pakistanin maanjärjestysalueelle. Kuubasta on lähtenyt jo toiset 200 lääkäriä Guatemalan hirmumyrskyalueelle.

Kashmirissa tuhoutunut kymmeniätuhansia taloja

Kymmenettuhannet kodit tuhoutuivat Kashmirissa lauantaina maanjäristyksessä. Intian hallitsemassa Kashmirissa taloja on romahtanut melkein 41 000, mutta Pakistanin puolella tuhoutuneita rakennuksia on todennäköisesti vielä enemmän.

Intialaiset viranomaiset kertoivat aamulla, ettei kymmeneen kylään ole vielä edes päästy. Heidän mukaansa yli 70 000 savesta ja puusta rakennettua taloa vaurioitui.

(MTV3-STT-DPA-AFP-TT)

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.