Mainos

Pakistan raivostui Naton helikopteri-iskusta - Nato pahoittelee

Pakistan katkaisee sotilasliitto Naton tärkeän huoltoreitin Afganistaniin. Syynä on Naton helikopteri-isku, jossa pakistanilaislähteiden mukaan on saanut surmansa 28 pakistanilaissotilasta ja 13 loukkaantunut.

Pakistanin tiedustelu- ja sotilasviranomaisten mukaan Naton helikopterit koukkasivat Afganistanista Luoteis-Pakistaniin eilisiltana ja tulittivat rajan pinnassa sijaitsevaa vartiopaikkaa. Joidenkin tietojen mukaan sotilaat olivat nukkumassa.

Nato on myöntänyt, että sen ilmavoimat ovat saattaneet aiheuttaa pakistanilaisjoukoille tappioita. Isafin mukaan alueelle tilattiin lähi-ilmatukea.

Rajan sulkemisen lisäksi Pakistan kertoo pyytäneensä Yhdysvaltoja lähtemään maan rajojen sisäpuolella olevasta miehittämättömien lentokoneiden tukikohdasta 15 vuorokauden sisällä. Washington kuitenkin kieltää saaneensa minkäänlaista kehotusta ilmatukikohtaan liittyen.

Puolet Naton huollosta jumissa

Khybersolan kautta kulkeva huoltoreittiä on luonnehdittu Natolle elintärkeäksi. Kaiken kaikkiaan Pakistanin kautta kulkee noin puolet Naton Afganistaniin maitse kulkevasta huollosta. Pakistan on käännyttänyt tähän mennessä rajalta 40 säiliöautoa ja rekkaa, jotka olivat viemässä polttoainetta ja varusteita Naton joukoille Afganistaniin.

Natosta kuitenkin vakuutellaan, että muitakin huoltoreittejä on olemassa.

– Naton uusimmalla hyökkäyksellä on vakavat seuraukset, koska (helikopterit) hyökkäsivät syyttä vartiopaikkaan ja tappoivat nukkuvia sotilaita, pakistanilaisupseeri on kertonut nimettömänä.

Valkoisesta talosta on jo pahoiteltu tapausta ja esitetty surunvalittelut menehtyneiden sotilaiden perheille.

Pakistanin ja Afganistanin raja-alue on ollut jo vuosia ongelmallinen Afganistanin sisällissodassa. Yhdysvaltain joukot ovat toistuvasti syyttäneet pakistanilaisia talebanjoukkojen tukemisesta tai silmien sulkemisesta raja-alueen talebanien suhteen. Pakistan taas on syyttänyt Yhdysvaltoja useista rajaloukkauksista ja omavaltaisuuksista talenbanoperaatioiden yhteydessä. Erityisesti miehittämättömien lennokkien iskut raja-alueille ovat kuumentaneet liittolaismaiden välejä. Iskuissa on kuollut paljon siviilejä.

(MTV3 - STT - Reuters - AFP)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.