Mainos

Pakistan pudotti Intian vakoilukoneen

Pakistan on pudottanut Intian lähettämän vakoilukoneen. Yhteenotot Kashmirissa ja maiden rajalla ovat vaatineet useita kuolonuhreja.

Pakistanin ulkoministeri Abdul Sattar on tänään vedonnut sen puolesta, että sekä Intia että Pakistan pidättyisivät provokaatioista toisiaan vastaan. Ydinasevaltojen suhteita hiertää tällä hetkellä erityisesti Intialle kuuluneen miehittämättömän tiedustelukoneen alasampuminen Pakistanissa.

Maiden välisellä rajalla tilanne jatkui kireänä: kymmenen ihmistä sai surmansa tulituksessa raja-alueella ja terrori-iskuissa Kashmirissa.

Pakistan ilmoitti ampuneensa alas eilen Intian "vakoilukoneen" lähellä Punjabin osavaltion pääkaupunkia Lahorea. Silminnäkijöiden mukaan kone syttyi palamaan ja syöksyi maahan tulipallona. Alasammuttu kone ei aiheuttanut tuhoa syöksyessään sokeriruokopeltoon Lahoren liepeillä.

Intian puolustusministeriö vahvisti puolestaan menettäneensä miehittämättömän "koneen", joka oli rutiinilennolla. -Pakistan pysyy pidättyväisenä ja vastuullisena ja pyrkii estämään tilanteen pahentumisen, ulkoministeri Sattar vakuutti. Sattarin mukaan on välttämätöntä, että "vastuulliset" valtiot välttävät provokaatioita, jotka voisivat kärjistää niiden suhteita.

Intian puolustusministeriön edustaja vähätteli tapahtumaa ja totesi, että miehittämättömien koneiden lähettäminen rajan toiselle puolelle on nykyisenkaltaisessa kireässä tilanteessa "rutiinitoimia, joihin molemmat osapuolet turvautuvat".

Yhteenotot rajalla jatkuvat

Pakistanin armeijan tiedottajan kenraali Rashid Qureshin mukaan Intian tunkeutuminen Pakistanin ilmatilaan osoittaa, ettei Intia halua purkaa viime aikoina jatkuvasti syventynyttä vastakkainasettelua.

Intian armeijan mukaan kolme intialaista sotilasta sai surmansa tänään taistelussa muslimiseparatisteja vastaan kiistellyllä Kashmirin alueella. Poliisin edustaja ilmoitti, että muslimiseparatistit ovat surmanneet myös neljä intialaista kyläläistä. Surmattujen kyläläisten kerrottiin kuuluneen aseistettuun ryhmään, jonka Intian poliisi on muodostanut suojelemaan muita alueen asukkaita. Lehtitietojen mukaan kaksi intialaista siviiliä sai surmansa viime yönä, kun Intian ja Pakistanin joukot tulittivat toisiaan Kashmirissa.

Jännitys Intian ja Pakistanin välillä vähentynyt?

Yhdysvaltain apulaisulkoministeri Richard Armitage sanoi tänään jännityksen laskeneen merkittävästi Intian ja Pakistanin välillä. Armitage kuitenkin tähdensi, ettei Kashmirin kriisi ole vielä ohi. -Jos liki miljoona miestä tuijottaa toisiaan, huutaa toisilleen ja välillä myös ampuu toisiaan samalla alueella, kriisin tuskin voi todeta olevan ohi. Luullakseni asian voisi kuitenkin muotoilla niin, että jännitys on laskenut huomattavasti, Armitage sanoi toimittajille Tallinnassa ennen kuin hän kiirehti tapamaan Yhdysvaltain puolustusministeriä Donald Rumsfeldiä.

Armitage sanoi odottavansa, että Intia ryhtyy "sotilaallisiin toimiin" jännityksen lieventämiseksi ennen kuin Rumsfeld matkustaa alueelle keskiviikkona. -Uskoisin, että kyseeseen tulevat diplomaattiset toimet, kuten joidenkin diplomaattien palaaminen Islamabadiin sekä sotilaallisen jännityksen lieventäminen, Armitage jatkoi.
Armitage ei yksilöinyt, millaisia sotilaallisia toimia on odotettavissa. Armitage saapui tänään Tallinnaan, missä puolustusministeri Rumsfeld otti osaa Pohjoismaiden ja Baltian maiden puolustusministerikokoukseen.

(MTV3-Reuters-AFP)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.