Mainos

Pakistan päätti ohjuskokeensa

Pakistan on tänään tehnyt kolmannen ja tällä erää viimeisen ohjuskokeensa Britannian ulkoministerin Jack Straw'n aloittaessa neuvottelut Pakistanin suostuttelemiseksi pidättymään sodasta Intian kanssa.

Ulkoministeri Straw tapaa Islamabadissa pakistanilaisen virkaveljensä Abdul Sattarin sekä myöhemmin päivällä Pakistanin presidentin Pervez Musharrafin.

Intian puolustusministeri George Fernandes varoitti tänään, että hän ei näe mitään merkkejä Pakistanin politiikan järkevöitymisestä. Samalla Fernandes sanoi, että Intian vaihtoehdot ovat käymässä vähiin. Star News -televisiokanavalle antamassaan haastattelussa Fernandes kuitenkin kieltäytyi sanomasta, että maat olisivat sodan partaalla. -Näyttää siltä, että Pakistanin johto ei vieläkään ole halukas järkeviin toimiin. Tämä luonnollisesti vähentää vaihtoehtojamme. Sitä, mikä vaihtoehto lopulta valitaan, en voi tässä vaiheessa kommentoida. Tässä vaiheessa ei kuitenkaan voi sanoa, että olisimme sodan partaalla, Fernandes sanoi.

Fernandes sanoi myös, että ääriaineksien soluttautuminen Pakistanista Kashmiriin on jatkunut edelleen vastoin Pakistanin sotilasjohtajan Pervez Musharrafin väitteitä. Pakistan lisäsi omalta osaltaan jännitystä tänään tekemällä jo kolmannen ohjuskokeensa sitten lauantain. Tällä kertaa testattiin lyhyen kantaman Abdali-ohjusta.

Intia torjuu neuvottelut

Intian ulkoministeri Jaswant Singh torjui tänään mahdollisuuden, että Intian ja Pakistanin johtajat tapaisivat ensi kuussa Kazakstanissa pidettävän alueellisen huippukokouksen yhteydessä.

Intian pääministerin Atal Behari Vajpayeen ja Pakistanin presidentin Pervez Musharrafin neuvotteluja oli ehdottanut Venäjän presidentti Vladimir Putin. Singhin kommentti oli osa Intian virallista vastausta Musharrafin eiliseen puheeseen, jossa tämä ei perääntynyt aiemmista kovan linjan näkemyksistään maiden välejä hiertävässä Kashmirin-kysymyksessä. Singh kutsui Musharrafin puhetta vaaralliseksi ja sanoi sen olleen pettymys Intialle. -Pettymys siksi, että hän vain toisteli vanhoja lupauksiaan, joita ei ole vieläkään täytetty. Vaarallinen siksi, että tällaisilla sotaisilla puheilla jännitys vain lisääntyy eikä vähene, Singh sanoi.

Singh puhui vain joitakin tunteja sen jälkeen kun Pakistan teki kolmannen perättäisen ohjuskokeensa. Se on kutsunut kokeita rutiineiksi, mutta asiantuntijoiden mukaan ne oli selvästi suunnattu osoittamaan Intialle, että Pakistanilta löytyy kalustoa mahdollisten sotatoimien varalle. Musharraf sanoi puheessaan, ettei Pakistan halua sotaa mutta on valmis vastaamaan hyökkäykseen täydellä voimalla.

Suhteita ei vielä poikki

Intian ja Pakistanin suhteet ovat olleet äärimmäisen kireällä sen jälkeen kun aseistautunut terroristiryhmä hyökkäsi Intian parlamenttiin viime joulukuussa. Intian mukaan terroristit olivat Pakistanin tukemia kiihkomuslimeja, jotka operoivat Pakistanin puoleisesta Kashmirista käsin. Sen jälkeen maat ovat keskittäneet raja-alueelleen miljoonan miehen verran sotajoukkoja.

Intian mukaan Musharraf ei ole toteuttanut lupaustaan estää ääriainesten soluttautuminen Intiaan Pakistanin puolelta. Äskettäin terroristit iskivät jälleen Kashmirissa surmaten 32 ihmistä. Intian mukaan hyökkääjät olivat Pakistanista tukea saavia muslimiterroristeja, ja se karkotti vastatoimena Pakistanin suurlähettilään Delhistä.

Tänään ulkoministeri Singh kuitenkin sanoi, ettei Intia aio katkaista diplomaattisuhteita Pakistaniin. -Sellaisten päätösten aika ei ole vielä, Singh totesi. Hän vaati Musharrafia lopettamaan "terroristien koulutusleirien" toiminnan Pakistanissa ja lupasi, että Intia tulee vastaan samalla mitalla, jos näin tapahtuu. Singh ei kuitenkaan suostunut sanomaan, mitä saman mitan toimet olisivat.

Musharraf kiisti omassa puheessaan, että Pakistanista soluttautuisi terroristeja Intiaan. Singh toisti myös, ettei Intia tule käyttämään ydinaseita ensimmäisenä mahdollisessa sotilaallisessa konfliktissa. Hän sanoi kuitenkin, että Pakistanista on tullut kansainvälisen terrorismin keskus.

Kummatkin pettymyksiä

Delhissä toimivan IPCS-rauhantutkimuslaitoksen johtajan P.R Charin mukaan sekä Musharrafin puhe että Intian vastaus siihen olivat pettymyksiä. -Kumpikaan ei tule vähentämään jännitystä rajalla. Ja sitähän kaikki toivoisivat, Chari sanoi STT:lle.

Charin mukaan Singhin maininta "saman mitan" vastauksesta osoittaa kuitenkin Intian hallituksen yhä toivovan, että maiden väliset ongelmat voidaan ratkaista ilman sotatoimia. -Kyllä se mielestäni osoittaa, että pientä toivoa on. Uskon, että kumpikin maa tavallaan odottaa Yhdysvaltain keksivän jonkin diplomaattisen ratkaisun. Siihen saakka pattitilanne jatkuu, Chari sanoi.

Yhdysvaltain apulaisulkoministerin Richard Armitagen on määrä vierailla Intiassa ja Pakistanissa ensi viikolla.

(MTV3-STT-Reuters-AFP)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.