Mainos

Pakistan kielsi ääriryhmiä

Pakistan kielsi maassa toimivia äärimuslimien ryhmiä, mutta lupasi tukea Intian hallintoa vastustavia Kashmirin muslimiryhmiä.

Pakistanin presidentti Pervez Musharraf on tänään kieltänyt Intian terrorismista syyttämien kahden äärimuslimiryhmän toiminnan.

Musharraf ilmoitti Lashkar-e-Taiba- ja Jaish-e-Mohammad-järjestöjen kieltämisestä tämänpäiväisessä televisiopuheessaan. Intian mukaan ryhmät olivat sen parlamenttiin joulukuussa tehdyn terrori-iskun takana.

Musharraf toisti puheessaan Pakistanin torjuvan terrorismin sen kaikissa muodoissa. Hän lupasi kuitenkin, että Pakistan jatkaa moraalista ja diplomaattista tukeaan Kashmirissa Intian hallintovaltaa vastaan toimiville muslimiryhmille.

Presidentti vetosi Yhdysvaltoihin, jotta se ottaisi roolin Intian ja Pakistanin välisen kiistan ratkaisemisessa. Musharraf ilmoitti myös, ettei Pakistan luovuta Intiaan yhtään Pakistanin kansalaista. Intia on vaatinut 20 terrorismista epäillyn Pakistanissa oleskelevan ihmisen luovuttamista.

Laajat pidätykset ennakoivat kieltopäätöstä

Päätöstä ennakoiden Pakistanin poliisi pidätti aiemmin tänään yli 350 äärimuslimien ryhmien jäsentä.

Pidätetyistä suurin osa kuuluu sunnimuslimilaiseen Sipah-i-Sahabaan tai sen shiamuslimilaiseen kilpailijaan Tehrik-i-Jaferiaan. Pidätettyjen joukossa oli myös niiden kahden ryhmän jäseniä, joita Intia syyttää Intian parlamenttiin joulukuussa tehdystä terrori-iskusta. Näiden kahden ryhmän, Lashkar-e-Taiban ja Jaish-e-Mohammadin, johtajat on pidätetty jo aiemmin.

Aiemmin on Pakistanin viranomaisten mukaan pidätetty jo satakunta ääriryhmien jäsentä. Ääriryhmien edustajat sanovat pidätettyjä olevan useita satoja.

Intia ei lämmennyt

Tunnetun intialaisen politiikan tutkijan Brahma Chellaneyn mukaan Musharrafin puhe oli Intian kannalta pettymys. -Tämä ei liennytä jännitystä. Päin vastoin puheen Kashmir-osuus oli melkein kuin suolan hieromista haavoihin, hän sanoi.

Chellaney viittasi Musharrafin Yhdysvalloille esittämään vetoomukseen aktiivisemman roolin ottamisesta Kashmirin-kiistan ratkaisemisesta. Intia vastustaa välittäjien käyttöä ja haluaa, että Intia ja Pakistan ratkaisevat kiistan kahdenkeskisesti.

Musharraf käytti suuren osan puheestaan hahmottelemalla Pakistanin uskonnollisten koulujen uudistamista. Hänen mukaansa kouluissa - joista mm. Taleban-liike on lähtöisin - on aiemmin opetettu liikaa ääriajatuksia ja vihaa. -Tämä on varmaan musiikkia korville esimerkiksi Yhdysvalloissa. Intialle hänellä oli vain vähän sanottavaa, arvioi Chellaney.

Lähes 30 000 paennut Kashmirista

Lähes 30 000 ihmistä on lähtenyt pakoon kodeistaan Pakistanin hallitsemasta Kashmirista sen jälkeen kun Pakistanin ja Intian välit kiristyivät äärimmilleen viime kuussa, sanoi alueen kuvernööri tänään.

Kuvernööri Sardar Sikandar Hayat Khan sanoi, että pakosalle on lähtenyt yli 5 000 perhettä eli arviolta noin 28 000 ihmistä. -Hallitus on kehottanut osaa heistä muuttamaan turvallisemmille alueille, osa taas on lähtenyt omasta aloitteestaan yrittäessään pelastaa henkensä, Khan sanoi Pakistaniin kuuluvan Kashmirin pääkaupungissa Muzaffarabadissa. -He asuivat hyvin lähellä rajalinjaa, jopa Intian konekivääritulen ulottuvissa ja he olivat kaiken aikaa alttiita Intian tulitukselle, kuvernööri kertoi uutistoimisto Reutersille.
Khanin mukaan pakolaiset ovat lähtöisin noin 50 rajaseudun kylästä.

Intia ja Pakistan ovat vahvistaneet joukkojaan tulenaralla rajalla, ja yhteenottoja on tapahtunut lähes päivittäin. Maiden välit kiristyivät viime kuussa, kun Intian parlamenttiin tehtiin itsemurhaisku, jossa kuoli 14 ihmistä. Intia syyttää iskusta Pakistanista käsin toimivia muslimiseparatisteja ja vaatii Pakistania estämään sissien iskut rajan yli.

Kymmeniä ihmisiä - sekä sotilaita että siviilejä - on saanut surmansa yhteenotoissa. -Pakoon lähteneiden joukossa on naisia, lapsia ja vanhuksia. Nuoret miehet ovat jääneet kotiin puolustamaan Kashmiria Intian hyökkäyksiltä, kuvernööri Khan kertoi.

(MTV3-STT-Reuters)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.