Mainos

Pakistan: Kashmirin tilanne hyvin räjähdysherkkä

Intian ja Pakistanin kiista Kashmirin alueesta voi puhjeta maiden väliseksi ydinsodaksi "milloin tahansa", sanoi Pakistanin ulkoministeri Gohar Ayub Khan tänään. Khanin mukaan tällainen sota olisi tuhoisa kummallekin maalle, mutta Intia kärsisi enemmän.

-Miehitetty Kashmir on tänä päivänä maailman ainoa todella suuri räjähdysherkkä piste, Khan totesi Reuters-televisiolle antamassaan haastattelussa. Intia ja Pakistan ovat käyneet kolme sotaa itsenäistymisensä jälkeen. Kiistan kohteena on useimmiten ollut juuri Kashmir, joka on jaettu naapurimaiden kesken.

Khanin mukaan Intian ja Pakistanin tilanne on erilainen kuin kylmän sodan vihamiesten juuri Kashmirin vuoksi. Intian ja Pakistanin rajakiista Kashmirissa on kuin "avoin haava", koska kyseessä on myös kashmirilaisten oikeus päättää omasta tulevaisuudestaan, hän sanoi. -Länsi-Eurooppa ja Neuvostoliitto olivat erimielisiä ideologiasta ja yhteiskuntajärjestelmistä. Sellaisessa tilanteessa ydinaseet olivat keino estää sodan syttyminen, Khan totesi.

Intian ja Pakistanin kiistassa ydinsodan puhkeaminen on lähellä myös sen vuoksi, että kummallakin puolella hermot ovat tiukalla. Khan arvioi, että jos Intia ampuu Prithvi-ohjuksensa kohti Pakistania, ne osuvat kohteisiinsa noin neljän minuutin kuluttua laukaisuhetkestä. -Kuka pystyy tuolloin sanomaan, onko ohjuksessa tavanomainen vai ydintaistelukärki? hän kysyi. Khanin mukaan ydinsota kävisi hyvin kalliiksi kummallekin maalle, mutta Intia kärsisi enemmän.

-Pakistan saattaisi kestää vahingot, mutta Intia ei koskaan. Kumpikin maa kärsisi paljon, mutta lopulta Intia romahtaisi erittäin pahoin. Neljäs sota olisi hyvin kallis Intialle, koska Pakistanilla on sellaiset ohjusjärjestelmät kuin sillä on, ulkoministeri uhosi. Hän lisäsi toivovansa, että Intian ja Pakistanin pääministerit voivat luoda perustan todellisille neuvotteluille tavatessaan ensi kuussa Sri Lankassa. Khanin mukaan neuvotteluissa tarvitaan ulkopuolista välitysapua, minkä Intia puolestaan on torjunut.

Ydinkokeet jäihin

Pakistanin ulkoministeriö ilmoitti tänään maan pidättyvän uusista ydinkokeista. Ministeriö ilmoitti samalla Pakistanin olevan valmis solmimaan Intian kanssa kokeet kieltävän sopimuksen, joka olisi "tärkeä luottamusta herättävä toimi alueellisella tasolla".

(STT-Reuters)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.