Mainos

Pakistan esitti neuvotteluja

Intian ja Pakistanin välien kärjistymisestä on saatu uusia merkkejä.

Intia ilmoitti vahvistaneensa Pakistanin vastaisen rajan puolustusta, ja maiden välinen sanasota jatkui. Maiden välit kiristyivät Intian parlamenttiin aiemmin joulukuussa tehdyn verisen iskun jälkeen. Intia syyttää Pakistania parlamentti-iskusta epäiltyjen muslimiseparatistien tukemisesta.

Pakistanin ulkoministeri Abdul Sattar sanoi eilen tv-haastattelussa maansa olevan valmis neuvotteluihin Intian kanssa "missä ja koska tahansa". Hänen mukaansa molempien maiden tulisi nyt "jäädyttää" toimensa sodanuhkan välttämiseksi. Hän arvosteli Intiaa ankarasti pelotteluyrityksistä ja varoitti Pakistanin olevan valmis torjumaan minkä tahansa hyökkäystoimen.

Pakistanin ulkoministeriö puolestaan ilmoitti Yhdysvaltain pyrkivän välittämään selkkauksessa. Yhdysvaltain ulkoministerin Colin Powellin kerrottiin keskustelleen useaan otteeseen puhelimitse Pakistanin presidentin Pervez Musharrafin kanssa.

Intian puolustusministeri George Fernandes kertoi eilen uutistoimisto PTI:n haastattelussa maan ohjusjärjestelmien olevan "asemissa". Hän ei kertonut tarkemmin, miten ohjusjärjestelmien iskuvalmiutta on kohotettu. Molemmilla mailla on ohjuksia, jotka voidaan varustaa ydinkärjillä. Tietoa siitä, onko näin tehty, ei ole.

Intialaislehtien mukaan Pakistan on myös siirtänyt keskipitkän matkaan ohjuksia Intian rajalle. Intia ilmoitti myös siirtäneensä hävittäjiä Pakistanin rajan tuntumaan, ja paikallisviestimet kertoivat joukkojensiirroista Pakistanin vastaiselle rajalle Kashmirin lisäksi Rajasthanin osavaltiossa. Myös levottomuuksia pelkäävien raja-alueiden asukkaiden pako jatkui.

Kashmirissa tulitusta

Uutistoimistot kertoivat maiden rajajoukkojen jatkaneen eilen laukaustenvaihtoa kiistanalaisen Kashmirin raja-alueella.

Pakistanin armeijan edustaja tyrmäsi uutistoimisto DPA:n haastattelussa intialaisen uutistoimiston UNI:n tiedon, jonka mukaan 16 pakistanilaissotilasta olisi saanut surmansa laukaustenvaihdossa, ja syytti Intian armeijaa kuuden siviilin ampumisesta.

Intian poliisi kertoi kolmen sotilaan ja yhden pyssymiehen saaneen surmansa tulitaistelussa, kun pyssymiehet tunkeutuivat Jammun ja Kashmirin osavaltiossa Surankotissa sijaitsevaan armeijan leiriin.

Intian ulkoministeri Jaswant Singh arvosteli eilen Pakistania riittämättömistä toimista parlamentin terrori-iskusta epäiltyjen muslimiseparatistiryhmien murskaamiseksi. Hän kutsui toimia "pilkanteoksi tilanteen vakavuuteen nähden".

Pakistanin poliisilähteiden mukaan toisen Intian parlamentti-iskun tekijäksi epäillyn ryhmän johtaja ja kolmisenkymmentä jäsentä on pidätetty. Jaish-e-Mohammad -ryhmän johtaja Maulana Azhar Masood pidätettiin Bahawalpurissa tiistaina.

Intian hallituksen turvallisuuskysymysten ministeriryhmä lykkäsi tähän päivään mahdollista päätöstä uusista Pakistanin vastaisista toimista. Intia harkitsee muun muassa pakistanilaisten lentoyhtiöiden Intian-lentojen kieltämistä ja diplomaattiedustuksen supistamista.

(MTV3-STT-Reuters-DPA-AP)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.