Pakistan: Britannian terrorijuonella yhteys al-Qaidaan

Britannian sisäministeri korosti terroriuhan olevan yhä suuri, mutta pidätettyjen al-Qaida-yhteyksiä ei ole nostettu esiin.

Pakistan uskoo terroristiverkosto al-Qaidan liittyvän Britanniassa paljastettuun suureen terrorijuoneen. Sen mukaan yhdellä epäillyistä on yhteyksiä al-Qaidaan Afganistanissa.

- Pidätetty avainhenkilö on Britannian kansalainen. Merkkejä yhteydestä Afganistanin al-Qaidaan on olemassa, ulkoministeriön lausunnossa sanottiin.

Pakistan on ilmoittanut pidättäneensä seitsemän henkilöä.

Britannia julkisti epäiltyjen nimiä

Britannian poliisi on julkistanut suuresta terrorisuunnitelmasta epäiltyjen henkilöiden nimiä, mutta viranomaiset ovat olleet vaitonaisia al-Qaida-yhteyksistä.

Britannian keskuspankki kertoi 19 epäillyn nimet internetsivuillaan sen jälkeen kun pankki oli jäädyttänyt heidän varansa.

Melkein puolet epäillyistä asuu Lontoossa, ja kaikki ovat Britannian muslimeja. Vanhin heistä on 35-vuotias ja nuorin 17-vuotias.

Britanniassa on pidätetty 24 ihmistä, joiden epäillään olleen osallisina suunnitelmassa. Poliisi kertoi pidättäneensä kaikki juoneen tähän mennessä liitetyt henkilöt. Lisäksi Pakistan on ilmoittanut pidättäneensä seitsemän henkilöä.

- On ilman muuta mahdollista, että jossain on vielä osallisia vapaalla jalalla. Saattaa olla, että tutkinnassa tulee vielä ilmi siihen viittaavia seikkoja, Lontoon poliisin tiedottaja muistutti.

Suunnitelmaan liittyvää todistusaineistoa etsittiin yhä lukuisissa kotietsinnöissä erityisesti Lontoossa ja Birminghamissa. Yhdysvaltain sisäisestä turvallisuudesta vastaavan ministeriön neuvonantaja Fran Townsend sanoi viranomaisten tarvitsevan vielä aikaa saadakseen vahvistusta käsitykselle, jonka mukaan monet merkit suunnitelmassa viittaavat al-Qaidaan.

Sisäministeri John Reid korosti, että juonen paljastumisesta ja pidätyksistä huolimatta Britanniaan kohdistuu edelleen erittäin suuri terrorismin uhka. Tämän vuoksi hälytysvalmius pysyy vielä korkeimmalla mahdollisella tasolla.

- Olemme erittäin kiitollisia kaikesta avusta ja yhteistyöstä kansainvälisille kumppaneillemme, mukaan lukien Pakistanille, Reid sanoi lehdistötilaisuudessa Lontoossa.

Liikenteessä yhä viivästyksiä

Lentoliikenne erityisesti Lontooseen ja sieltä pois takkuili edelleen terroriuhan vuoksi. British Airways uskoi saavansa lennettyä noin 70 prosenttia Heathrow'n kautta kulkevista kotimaan- ja Euroopan vuoroista. Tiukentuneet turvatoimet, erityisesti käsimatkatavaroita koskevat uudet rajoitukset, hidastivat matkantekoa eri puolilla maailmaa.

- Luulenpa, että suutelemme kumpikin maata jalkojemme alla, kun viimein pääsemme Los Angelesiin, amerikkalainen Mandy McDonald sanoi odotellessaan matkaseuralaisensa kanssa pääsyä Heathrow'lta kohti kotimaata.

Suomen ja Britannian välinen lentoliikenne toimi kuitenkin koko päivän normaalisti ilman merkittäviä viivästyksiä. Yhtään lentoa Lontooseen tai sieltä pois ei jouduttu perumaan.

Britti- ja amerikkalaismediat kertoivat yksityiskohtia terrorijuonen tutkinnasta. Washington Post -sanomalehden mukaan suunnitelman tutkinta aloitettiin jo vuosi sitten Lontoon pommi-iskujen jälkeen, ja siihen osallistui satoja tutkijoita kolmelta eri mantereelta. Kymmeniä epäiltyjä on seurattu.

(MTV3-STT-AFP-DPA-Reuters)

Lue myös:

    Uusimmat