Mainos

Pakistan avasi rajansa afgaanipakolaisille

Pakistan ilmoitti eilen avaavansa maan rajan afgaanipakolaisille. Asiasta kertoivat maan siirtolaisviranomaiset.

-Raja avattiin tänä aamuna Chamanissa, ja Weeshissä odotelleet afgaaniperheet ovat alkaneet siirtyä Pakistaniin, sanoi rajaviranomainen uutistoimisto Reutersille.

Chamanin rajanylityspaikka suljettiin viime viikolla kaikilta ilman viisumia matkustavilta afganistanilaisilta. Pakistan pelkää pakolaisten tulvan kasvavan hallitsemattomaksi, kun Yhdysvaltain mahdollisia kostoiskuja pakenevat afgaanit lähtevät kodeistaan ja tungeksivat naapurimaihin.

Avustusjärjestöt ovat arvioineet, että ainakin 1,5 miljoonaa afganistanilaista yrittää päästä rajan yli joko Iraniin tai Pakistaniin. Rajoilla on jo ennestään suuri määrä ahtaita pakolaisleirejä, joita kansoittavat kuivuuden ja sisällissodan vuoksi kodeistaan paenneet ihmiset.

Uudet pakolaiset ohjataan hiljattain perustettuun pakolaisleiriin Boghrahiin, joka sijaitsee noin kymmenen kilometrin päässä rajakaupungista. Leiriin on pystytetty satoja telttoja uusia pakolaisia varten.

Turvatoimet leirillä ovat tiukat, sillä Pakistanin viranomaiset haluavat estää mahdolliset yhteenotot afgaanien ja paikallisten asukkaiden välillä, mikäli Yhdysvallat päättää iskeä Afganistaniin. Leiriä ympäröivät piikkilanka-aidat ja kaikki tulijat riisutaan aseista.

Iran harkitsee pakolaisapua


Iran puolestaan on ilmoittanut pitävänsä Afganistanin-vastaisen rajan edelleen virallisesti suljettuna, mutta valmistautuu samaan aikaan auttamaan pakolaisia, mikäli heitä pyrkii rajan yli joukoittain. Toistaiseksi rajanylityspaikan lähistölle on Iranin viranomaisten mukaan kerääntynyt vasta noin 1 500 ihmistä.

YK varoitti eilen, että Afganistan on ajautumassa kriisiin, joka on mittasuhteiltaan "pöyristyttävä". YK:n mukaan arviolta viisi miljoonaa afganistanilaista on täysin riippuvaisia kansainvälisestä avusta.

-Me kehotamme terrori-iskujen haavoittamaa maailmaa pitämään mielessään kansainvälisen humanitaarisen oikeuden periaatteet ja ryhtymään kaikkiin mahdollisiin toimiin siviilien suojelemiseksi, kuuden Afganistanissa toimivan YK:n avustusjärjestön yhteisessä julkilausumassa sanottiin.

Lausunto annettiin sen jälkeen kun Afganistania hallitseva Taleban-liike valtasi eilen YK:n toimipisteen Kandaharissa ja takavarikoi tonneittain ruoka-apua.

(MTV3-STT-Reuters)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.