Paketointi on puoli lahjaa - vinkit koristeluun

Ajatuksella valikoitu joululahja saa myös ansaitsemansa huolitellun paketin. Vastaanottajan ilo on taattu, kun kääreetkin välittävät lämpimät jouluterveiset.

Persoonallinen lahja kaipaa ehdottomasti arvoisensa kääreet. Askartele iltapuhteiksi välittämisestä kielivät pakkaukset lahjoille. Nappaa tästä mieleisesi tai lahjansaajalle sopivimmat paketointivinkit!

Matkailevalle tai matkalaiselta

Tuliaislahja tai matkaliput kääräistään tietenkin esimerkiksi reissukarttaan tai kohteessa ilmestyvän sanomalehden sivuun. Käy siis matkatavarasi läpi ja koita yhyttää laukun pohjalle unohtuneet paikalliskartat ja muut yllättävät "aarteet".

Jos et ole säästänyt näitä ilmaisia matkamuistoja, voit aina käydä läpi lehtikioskin valikoimaa tai tulostaa vaikkapa lomakuvista kauneimmat paperikääreeksi lahjallesi. Lahjan etiketti tai mukana oleva kortti syntyy niin ikään sopivasta lomailupotretista. Nauhaan voit pujottaa matkaan liittyviä pikkuesineitä, kuten avaimenperän tai halvan korun.

Samalla logiikalla esimerkiksi konserttiliput suosikkibändin keikalle tai fanitavara saavat lahjapaperiksi julisteen tai idolista napsittuja lehtileikkeitä. Ei ole vaikea arvata, mikä kuusen alla odottavista paketeista kerää eniten huomiota. Hienovaraisempi vihje paketin sisällä odottavasta yllätyksestä on esikuvaan liittyvä kortti yhdistettynä eleettömään pakettiin.

Eleganssia avaamiseen

Pakettiin soveltuvaa koristeellisuutta löytyy monista kodin elementeistä. Hyödynnä kynttilän mansetteja rusetin sijaan sitomassa paketin nauhoja. Kuivatut tai tekomarjat sekä kulkuset tai muoviset helmet tekevät pakkauksesta myös näyttävän.

Erilaiset silkki-, sifonki- ja harsonauhat sointuvat paketointiin mainiosti. Taittelemalla nauhaa useaan kertaan kaksinkerroin paketin päälle, teet kauniin ruusukkeen. Viimeistele koriste niittaamalla se lopulta keskeltä kiinni pahvipaketilla suojattuun lahjaan tai rasiaan.

Komea lahjarasia syntyy hopeanvärisellä askartelumaalilla tai -paperilla päällystämällä. Kiedo rasian ympärille muutama rautalanka, joihin on pujotettu kimmeltäviä helmiä tai esimerkiksi tähdenmuotoisia askartelukuvioita. Liitä mukaan vielä niukasti kuvioitu kortti.

Kiedo kestävästi

Japanissa lahjoja päällystetään kankaaseen; luontoystävällinen tapa on nimeltään furoshiki. Kankainen kääre suljetaan napilla, hakaneulalla tai solmulla.

Neulomista tai kutomista rakastava voi jopa tehdä somat villapaketit varta vasten tarkoitusta varten. Villaisen paketin sulkeminen onnistuu vaikkapa kudinneulalla tai koristeellisemmin rintaneulalla.

Käärepaperi voi myös toimia toisena lahjana eli sido paketti sievästi saajalle sointuvaan huiviin. Amerikasta tuttu tapa antaa lahjat joulusukkaan on myös hyödyntämisen arvoinen idea. Suuriakin joulusukkia saa jo supermarketeista ja ne voi ahkerana kutoa myös itse.

Tarjoiluideat lahjoille

Samalle perheelle tai henkilölle osoitetut eri kokoiset lahjat muodostavat pyramidin. Kiedo kukin lahja omanväriseen paperiin ja kasaa ne päällekkäin aloittaen suurimmasta paketista ja päätyen pienimpään. Viimeistele torni leveällä lahjanauhalla, joka ulottuu sitomaan koko pakettirakennelmaa.

Mikset myös värikoodaisi lahjoja saajansa mukaan? Vihreään käärityt ovat isälle, punaiseen äidille ja keltaiset siskolle ja niin edelleen. Värin sijasta voit koodata lahjat myös esimerkiksi saajan suosikkieläimellä tai -hahmolla. Miten hauskaa pukinkontista paljastuvien lahjojen arpominen onkaan.

Pullolahjat, esimerkiksi yksi kuohuviini- ja yksi punaviinipullo, saavat myös vinhan päällysteen: aseta pullot poikittain perä jälkeen, mutta pohjat vastakkain kankaan reunaan. Rullaa pullot kankaan sisälle niin, että niiden pohjien väliin jää kuitenkin noin kahden kämmenen mitan verran tyhjää kangasta. Nosta kankaan sisälle rullatut pullot pystyasentoon ja sido kankaan päät rusetille.

Vielä viimeinen hauska vinkki: Mikäli helposti särkyvä lahjaesine kaipaa pehmikettä, käytä pumpulin tai kuplamuovin tilalla esimerkiksi vaahtokarkkeja, popkornia, värikästä paperisilppua tai jouluisia olkia! Ota kuitenkin ensin selvää saajan allergioista.

Eira Talka/MTV3

Lähteet:

www.marthastewart.com
www.tiimari.fi

Kuvat: Shutterstock

Lue myös

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja