Mainos

Pakastevadelmista kalikivirusepidemioita

Elintarvikevirasto suosittelee käyttämään ulkomaisia pakastevadelmia vain kunnolla kuumennettuina. Eri puolilla maata on esiintynyt toistuvasti kalikivirusepidemioita, joiden epäillään aiheutuneen ulkomaisista vadelmista.

Elintarvikevirasto kehottaa kuluttajia ja suurtalouksia tarkistamaan hankkimiensa pakastevadelmien alkuperän. Ruokamyrkytysten välttämiseksi se kehottaa nauttimaan vadelmat vasta riittävän kuumentamisen jälkeen. Varmaa tietoa kalikiviruksen tuhoutumislämpötilasta ei ole, mutta uskotaan, että kuumentaminen 90 asteessa kahden minuutin ajan riittäisi.

Virusten epäillään pääsevän marjoihin saastuneen veden välityksellä. Pakkanen ei viruksiin pure, sillä pakastaminen säilyttää ne hengissä ja tartuntakykyisinä. Jos marjat yleensä käytetään sulatuksen jälkeen sellaisenaan tai ainoastaan niitä lievästi kuumentaen, eivät virukset tuhoudu.

Voimassa olevien määräysten mukaan elintarvikkeen alkuperämaa on ilmoitettava pakkauksessa, jos alkuperämaan pois jättäminen voi johtaa kuluttajaa harhaan. Pakastetut ulkomaiset marjat voivat olla Suomessa pakattuja, joten pelkkä elinkeinonharjoittajan nimen tarkistaminen ei riitä ilman alkuperämaan tarkistamista.

Toistaiseksi ei vielä ole saatu kehitettyä tutkimusmenetelmää, jolla virukset voitaisiin todeta marjoista. Näin ollen pakastemarjojen tutkimisesta tavanomaisin elintarvikevalvonnan keinoin ei ole apua. Menetelmän kehittely jatkuu koko ajan. Tällä hetkellä tuotantohygieenisten olosuhteiden selvittäminen tuotantopaikalla on ainoa keino selvittää saastutuslähde.
(MTV3)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.