Mainos

Pakasteet pieneen pussiin – mutta mitä sanoo luonto?

Euroopan parlamentti äänestää tänään muovipussien käytöstä. Parlamentti aikoo suitsia muovipussien käyttöä, ja tarkoituksena on vähentää käyttöä ensimmäisten kolmen vuoden sisällä jo 50 prosenttia.

– Ja viiden vuoden sisällä 80 prosenttia, tavoitteet ovat mahtavat. Tähän liittyy myös huomenna äänestyksessä oleva jätteiden laittomiin siirtoihin liittyvä kokonaispaketti, kertoo europarlamentaarikko Mitro Repo (sd.) MTV:n Huomenta Suomessa.

Vuosittain Euroopan kansalaiset kuluttavat keskimäärin 200 pussia, suomalaiset tosin vain 80.

Kangaskassikaan ei välttämättä hyvä vaihtoehto

Suomalaistutkimuksen mukaan tosin muovipussi ei ehkä olekaan niin paha kuin on annettu ymmärtää.

– Erilaisia ostoskasseja vertaillessa todettiin, ettei muovikassi ole sen huonompi kuin muutkaan kassit. Kierrätysmuovista valmistettu kassi on kertakäyttöisistä kasseista kaikista paras, kertoo erikoistutkija Helena Dahlbo Suomen Ympäristökeskuksesta.

Dahlbon mukaan muovikassien ongelma on enimmäkseen siinä, että ne roskaavat ja mereen joutuessaan haittaavat muun muassa mereneläviä.

– Merivirtojen myötä muoviroskat kiertyvät sellaisiksi pyörteiksi, Dahlbo kertoo.

Erikoistutkijan mukaan paras valinta kaupan kassalla on siis kierrätysmuovipussi, jos haluaa valita kertakäyttöisen pussin. Toisaalta kestävän kangaskassin käyttökään ei ole täysin ongelmatonta:

– Laskelmiemme mukaan kangaskassia tulisi käyttää 50 kertaa, jotta se suoriutuu ympäristövaikutusten osalta yhtä hyvin kuin muovikassi. Kangaskassia käytettäessä tulisi kiinnittää sitten huomiota siihen, minkälaisia jätepusseja käytetään kotona, kun yleensä kaupan muovikasseja käytetään jälkeenpäin jätekasseina, Dahlbo miettii.

Dahlbo muistuttaa, että kauppakassin valintaa tärkeämpää on kuitenkin se, mitä kassiin laittaa – ostoksista koituu huomattavasti kassia suuremmat hiilijalanjäljet ja ympäristövaikutukset. 

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.