Mainos

Pajusen säästölista haudattiin Helsingissä - ainakin toistaiseksi

Helsingin suurimmat puolueet ovat sopineet, että kiisteltyä lakkautuslistaa ei oteta uudelleen käsittelyyn. Nyt säästötoimissa edetään lautakuntien linjausten mukaisesti.

Lautakunnat karsivat kaupunginjohtaja Jussi Pajusen esittämältä lakkautettavien kohteiden listalta lähes 90 prosenttia kiinteistöistä. Listalla oli muun muassa kouluja ja terveyskeskuksia.

Pajunen katsoi, että lautakuntien linjaus oli ristiriidassa kaupungin säästötavoitteiden kanssa. Hän olisi halunnut kaupunginhallituksen hylkäävän lautakuntien selvitykset ja palauttavan säästölistan takaisin asialistalle.

Tämä vaihtoehto hylättiin puolueiden neuvotteluissa.

- Lautakuntien ratkaisusta pidetään kiinni. Uusia kohteita listalle ei lisätä, kertoo vihreiden ryhmän puheenjohtaja Mari Puoskari.

Sopu syntyi neuvotteluissa aamupäivällä ja kaupunginhallitus päätti asiasta alkuillasta. Ainoastaan vasemmistoliitto jätti eriävän mielipiteen päätökseen.

Kokoomus: Säästölistaan palattaneen

Kokoomusryhmän puheenjohtajan Laura Rädyn mielestä ratkaisu ei kuitenkaan tarkoita Pajusen listan lopullista hautaamista.

- Ei todellakaan. Lautakuntia kehotetaan jatkamaan budjettiraamien puitteissa. Säästöjä on haettava. Ihmettelisin kyllä, jos kiinteistöjä ei tässä huomioitaisi.

Sekä Räty että Puoskari kuvaavat neuvottelujen sujuneen lopulta hyvin. Rädyn mukaan puolueilla on erilaiset näkemykset kaupungin taloudesta.

- Meillä ei ole täyttä yksimielisyyttä siitä, tarkoittaako verotulojen lasku ja menojen kasvu talousvaikeuksia. Vihreät näyttää ymmärtävän asian laidan, mutta vasemmistolle se tuntuu vaikealta, Räty sanoo.

"Helsinki on kuin Luxemburg - ei Kreikka"

SDP:n valtuustoryhmän puheenjohtaja Jorma Bergholm myöntää, että puolueiden välillä vallitsee syvä erimielisyys tilanteen vakavuudesta.

- Jotkut ovat verranneet, että olisimme Kreikan tiellä. Todellisuudessa Helsinki on pikemminkin Luxemburg. Helsinki on umpivauras kaupunki, joka saa lainaa halvemmalla kuin juuri kukaan. Se, että meidän pitäisi toteuttaa verisiä säästötoimenpiteitä, ei yksinkertaisesti pidä paikkansa.

Bergholmin mukaan Pajusen lista on nyt nakattu ö-mappiin. Hänen mielestään kokoomus on yrittänyt listan avulla ajaa lähipalveluita alas.

- Operaation taloudellinen mittakaava oli sellainen, että se ei olisi ehtinyt vaikuttaa lähivuosiin lainkaan. Tottakai palveluita pitää sopeuttaa esimerkiksi väestön vanhetessa, mutta muutos pitää tehdä rauhassa ja hallitusti, Bergholm selittää.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.