Pajunkissoja ja kukkia – joulukuun alkupuoli tavanomaista lämpimämpi

Joulukuu on ollut tähän asti maan etelä- ja keskiosassa tavanomaista lämpimämpi.

Ilmatieteen laitoksen mukaan joulukuun alkupuolen lämpötilat ovat maan etelä- ja keskiosassa noin 1,5-2 astetta pitkänajan keskiarvoja korkeampia. Viime aikojen sää on ollut lauhaa ja maan etelä- ja länsiosassa on laajalti lumetonta. Katujen varsilla on näkynyt paikoin kukkia ja pajunkissoja.

Maan pohjoisosassa keskilämpötila on lähellä tavanomaista tai paikoin hieman sen alapuolella.

– Koko maan mittakaavassa tätä vuotta lauhempia joulukuun alkupuolia löytyy useita, viimeksi vuonna 2011. Vielä sitä vuotta lauhempia joulukuun alkuja on ollut 2000-luvulla vuosina 2006 ja 2000, toteaa meteorologi Henriikka Simola Ilmatieteen laitokselta.

Tilastoissa korkein joulunpyhien lämpötila on 9,9 astetta, joka mitattiin Tapani-myrskyn päivänä vuonna 2011 Maarianhaminan lentoasemalla ja Kemiön saarella.

Vuodesta 1961 alkaen korkeimmat joulukuun keskilämpötilat on mitattu vuonna 2006. Tuolloin maa-alueiden korkein keskilämpötila mitattiin Hangossa, 4,6 astetta.

Lumitilanne on nyt melko tavanomainen Lapissa, Pohjois-Pohjanmaan itäosassa ja Kainuussa. Käsivarren Lapissa ja Kainuussa lunta on paikoin tavanomaista hieman enemmän. Maan etelä- ja keskiosassa lunta on yleisesti tavanomaista vähemmän.

Marraskuu oli maan eteläosassa ja länsirannikolla harvinaisen lämmin.

Paikkakuntakohtaiset ennusteet, sadetutka ja lumitilanne MTV sääsivustolla.

Katso lähipäivien alueelliset ennusteet:








Lue myös:

    Uusimmat