Mainos

Päivystäjä yritti auttaa Vilja Eerikaa - sosiaalityöntekijä lomalla eikä sijaista ollut

Vilja Eerikan tapausta koskevassa oikeudenkäynnissä syytettynä on myös sosiaalityöntekijä, joka ei koskaan tavannut tyttöä.

Hänen esimiehensä mukaan tyttöä koskeneen lastensuojeluilmoituksen vastaanottanut mies toimi pilkulleen kaupungin ohjeiden ja määräysten mukaan. Esimiestä kuultiin tänään puolustuksen todistajana Helsingin käräjäoikeudessa.

Virkavelvollisuuden rikkomisesta syytetty mies toimi tapahtuma-aikaan Helsingin Kivikon toimipisteessä niin sanotussa vastaanottotiimissä, joka käsitteli sellaisten lasten asioita, jotka eivät vielä olleet lastensuojelun asiakkaita. Ryhmä teki siis arvioita siitä, milloin oli tarpeen aloittaa lastensuojeluntarpeen selvitys uusien lasten kohdalla.

Tämän lisäksi tiimiläisten yhtenä työtehtävänä oli päivystää virka-aikaan puhelimessa, jolloin heille saatettiin tehdä lastensuojeluilmoituksia myös lastensuojelun vanhoista asiakkaista. Nyt syytteessä oleva mies vastasi päivystäjänä puhelimeen 24.4. 2012. Asia koski Vilja Eerikaa.

Loma-aika toi hankaluuksia

Soittaja eli koulun rehtori oli huolissaan siitä, että Eerikalla oli jälleen suuri mustelma poskessaan ja että hänen vointinsa oli huonontunut selvästi sen jälkeen, kun hän oli palannut kotiinsa sijoituspaikastaan.

Päivystäjä kirjasi rehtorin puhelun perusteella lastensuojeluilmoituksen ja kehotti rehtoria tekemään vielä uuden lastensuojeluilmoituksen, jos tilanne sitä vaatii. Päivystäjän esimiehen mukaan mies toimi soiton aikana ja sen jälkeen täysin kaupungin määräysten mukaan.

- Hänen roolinsa rajoittui ilmoituksen vastaanottamiseen ja sen toimittamiseen eteenpäin, esimies korosti.

Päivystäjän tehtäviin kuului puhelun jälkeen arvioida, kuinka kiireellinen soitto oli. Jos päivystäjä olisi todennut, ettei asia ole kiireellinen, hän olisi toimittanut kirjaamansa lastensuojeluilmoituksen lapsen vastuusosiaalityöntekijän lokeroon.

Tässä tapauksessa päivystäjä kuitenkin katsoi, että ilmoitus vaati kiireellisiä toimia ja lähti etsimään kaupungin ohjeiden mukaisesti Vilja Eerikan vastuusosiaalityöntekijää. Tämä oli kuitenkin lomalla ja kaupungin ohjeiden vastaisesti tälle ei ollut määrätty sijaista. 

Päivystäjän esimiehen mukaan miehen olisi pitänyt seuraavaksi tavoittaa vastuusosiaalityöntekijän työpari, mutta tämä ei ollut silloin työpaikallaan, vaan asiakastapaamisessa.

Marssijärjestyksessä seuraavana olisi ollut vastuusosiaalityöntekijän esimies, eli johtava sosiaalityöntekijä, mutta tämäkin oli lomalla. Päivystäjälle ei jäänyt muuta vaihtoehtoa kuin kertoa lastensuojeluilmoituksesta Eerikan alueella toimineen tiimin muille jäsenille. Näin oli esimiehen mukaan ohjeistettu.

- Hän katsoi, että asia oli kiireellinen ja toimitti tiedon asiasta henkilökohtaisesti tiimin jäsenille, jotka päättivät, ettei lastensuojeluilmoitus edellytä akuutteja toimenpiteitä. Päivystävän sosiaalityöntekijän vastuu ja tehtävä ei missään tapauksessa ollut selvittää asioita tarkemmin. Tässä tapauksessa ongelma oli se, ettei vastuusosiaalityöntekijälle ollut määrätty sijaista, esimies sanoi.

"Ei päätösvaltaa sijoittamisesta"

Esimiehen mukaan päivystäjällä ei myöskään ollut velvollisuutta tai oikeuttakaan tehdä päätöstä esimerkiksi kiireellisestä sijoituksesta.

- Sellainen ei kuulu hänen työtehtäviinsä millään tavalla, eikä hänellä ollut päätösvaltaa asiassa. Vanhojen asiakkaiden kohdalla päätökset tekee lapsen oma vastuusosiaalityöntekijä. Jos kyse olisi ollut uudesta asiakkaasta, päivystäjä olisi käynyt asian läpi minun kanssani, esimies sanoi.

Esimiehen mukaan vastaanottotiimin päivystystoiminta poikkeaa tältä osin esimerkiksi Helsingin alueiden yhteisen kriisipäivystystiimin toiminnasta. Kriisipäivystäjillä on oikeus päättää kiireellisestä sijoituksesta, muun muassa siksi, että päivystys tapahtuu virka-ajan ulkopuolella.

Eerikan vastuusosiaalityöntekijä esimies perehtyi lokeroonsa jätettyyn lastensuojeluilmoitukseen palattuaan lomalta 30. huhtikuuta. Hän katsoi, ettei toimenpiteisiin tarvinnut ryhtyä, sillä uutta lastensuojeluilmoitusta ei siihen mennessä ollut tehty.

Viimeinen lastensuojeluilmoitus Eerikasta tehtiin vajaan parin viikon päästä tästä. 11. toukokuuta päivätyn ilmoituksen teki Eerikan koulukuraattori. Kaksi päivää myöhemmin tyttö kuoli.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.