Mainos

Päivittäistavarakauppa huolissaan banaanin hinnasta

Päivittäistavarakauppiaat ovat seuranneet huolissaan banaanin hintakehitystä Suomen EU-jäsenyyden aikana. Viime vuonna banaanin tukkuhinta oli 41 prosenttia ja vähittäishinta 31 prosenttia kalliimpi kuin jäsenyyttä edeltävinä vuosina.

Päivittäistavarakauppa ry syyttää hinnannoususta EU:n rajoittavaa banaanin markkinajärjestelyä.
-Banaanin markkinajärjestelyn avulla on pyritty suojaamaan Ranskan ja Britannian entisten siirtomaiden banaanintuotantoa, Päivittäistavarakauppa toteaa tiedotteessaan. Päivittäistavarakauppiaiden mukaan EU:n markkinajärjestely koituu ennen kaikkea monikansallisten banaaniyhtiöiden hyödyksi. Ne saavat tuontioikeuksia suojatuille EU-markkinoille ja hyötyvät keinotekoisen korkealla pysyttelevästä hintatasosta.

Kauppa kannattaa tullijärjestelmää

Maailman kauppajärjestö WTO on edellyttänyt, että EU saattaa banaanijärjestelmänsä WTO:n sääntöjen mukaiseksi ensi vuoden alusta. Päivittäistavarakauppa kannattaa ehdotusta, jonka mukaan EU:ssa korvattaisiin banaanin kiintiöjärjestelmä tullimaksuilla.
-Ratkaisu selkeyttäisi banaanijärjestelmää, poistaisi siihen liittyviä väärinkäytöksiä ja vähentäisi sen aiheuttamaa työtä tuontiyrityksissä, valtionhallinnossa ja komissiossa, Päivittäistavarakauppa perustelee. Järjestön mukaan banaani on nostettava Suomen maatalouspoliittisten tavoitteiden joukkoon.

Banaanin kulutus tippunut kolmanneksen

Banaanin hinnannousu ei ole jäänyt huomaamatta tavallisilta kuluttajilta. Päivittäistavarakauppiaiden mukaan banaanin kulutus Suomessa on vähentynyt 35 prosenttia. Kaupoissa EU-järjestelmään siirtyminen taas on kaventanut banaanista saatavia katteita. Päivittäistavarakauppa korostaa, että banaanilla on kaupalle tärkeä merkitys. Banaani on markoissa ja kiloissa laskettuna tärkein hedelmä. Viime vuonna banaanin vähittäismyynnin arvo kohosi 479 miljoonaan markkaan.

Banaanin vähittäishinta on pyörinyt alle kymmenen markan kilolta. Päivittäistavarakauppa kuitenkin ennakoi, että hinnat saattavat nousta 12-15 markkaan kilolta, jos EU:n markkinajärjestelyä ei saada muutettua.
(STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.