Päivittäinen väsymys yleistä yläasteiässä

Jatkuvan väsymyksen taustalla ovat muun muassa masennus, huono syöminen ja suuri työmäärä koulussa. Lisäksi yläasteikäisten vaivana ovat usein päivittäiset hartia- ja niskakivut.

Väsymys on yleinen vaiva yläasteikäsillä tytöillä. Noin joka viides yläasteikäinen tyttö kärsii päivittäin väsymyksestä tai heikotuksesta. Kouluterveystutkimuksen ennakkotietojen mukaan samoista oireista kärsii myös joka kymmenes poika.

Väsymyksen ja heikotuksen syitä ovat esimerkiksi liian suuri työmäärä koulussa, masennus sekä huono syöminen, nukkuminen ja liian vähäinen liikunta.

- Masennus on suurin selittäjä oireilulle, sanoo Stakesin tutkija Minna Pietikäinen.

Kahdeksas- ja yhdeksäsluokkalaisista tytöistä joka kuudennella on päivittäisiä hartia- ja niskakipuja ja joka kymmenennellä univaikeuksia. Pojilla on hieman vähemmän jokapäiväisiä univaikeuksia ja niska- ja hartiakipuja kuin tytöillä.

- Tytöt raportoivat oireita enemmän kuin pojat. Pojilla taas on enemmän häiriökäyttäytymistä, Pietikäinen kuvailee.

Oppilaat kyyhöttävät välitunnit sisällä

Päivittäisiä niska- ja hartiakipuja on usein nuorilla, joiden mielestä koulussa on niin huonot työtuolit ja -pöydät, että ne haittaavat opiskelua. Pietikäisen mielestä apua löytyisi taukojumpasta, paremmasta ergonomiasta ja välitunneilla ulos menemisestä.

- Yläasteilla ja lukioissa on yllättävän yleistä se, että välitunnit vietetään sisällä, Pietikäinen kuvailee.

Niska- ja hartiakivut liittyvät myös siihen, että nuoret pitävät koulun työmäärää liian suurena. He tarvitsisivat apua opiskeluvaikeuksiin. Niin ikään keskivaikea tai vaikea masennus on yhteydessä kipuiluun.

Pietikäinen pitää tärkeänä, että masennus tunnistetaan ja siihen puututaan ajoissa. Aloitteentekijöinä voivat olla kaverit, opettaja tai vanhemmat, jotka huomaavat huonon olon. Apua voi hakea aluksi vaikka kouluterveydenhoitajalta.

Kouluterveyskysely 2007:n ennakkotiedot koskevat Pohjanmaan ja Kainuun peruskoulujen kahdeksas- ja yhdeksäsluokkalaisia ja lukioiden ensimmäisen ja toisen vuosikurssin opiskelijoita. Yläluokilla vastaajia oli noin 12000 ja lukiossa noin 6000.

(MTV3-STT)

Lue myös:

    Uusimmat