Mainos

Päivi-haukka yllätti ja teki uusia ennätyksiä

MTV Uutisten kummilintu, mehiläishaukka Päivi, jaksaa hämmästyttää. Nyt se lentää Botswanassa kohti Etelä-Afrikkaa. Viimeisten paikannustietojen mukaan matkaa rajalle on noin 50 kilometriä. Koska tiedot tulevat viiveellä, lintu saattaa olla jo Etelä-Afrikan puolella. Samalla Päivi rikkoo ennätyksiä.

- Nyt Päivi on kaikkien aikojen eteläisin ja myös itäisin suomalainen mehiläishaukka. Päivi rikkoi noin 500 kilometrillä Jaana-haukan kahden vuoden takaisen ennätyksen. Silloin Jaana kävi Namibiassa kääntymässä, kertoo mehiläishaukkojen tutkimusprojektista vastaava dosentti Patrik Byholm Ammattikorkeakoulu Noviasta.

Byholm ei enää uskalla veikata, mihin Päivi-haukka on matkalla.

- Jo viikko sitten veikkasin, että se olisi jo pysähtynyt talvehtimaan Angolaan, mutta se jatkoi kuitenkin matkaa, vaikka ehti olla jo viikon paikoillaan. Jos nyt pitää arvailla, ehkä se on menossa Etelä-Afrikan koillisosiin metsäisille seuduille, mutta varma siitä ei voi olla, miettii Byholm.

Päivi-haukka pyrkii itään

Satelliittilähettimellä varustettu Päivi-haukka on jo ehtinyt yllättää monta kertaa. Ensin se ei meinannut ollenkaan poistua Suomesta ja lähteä muuttomatkalle. Lopulta se lähti samaan aikaan kuin mehiläishaukkojen poikaset, vaikka se on jo aikuinen lintu. Muuttoreitti kulki Maltan kautta ja sitä käyttävät yleensä vain nuoret linnut. Sitten Päivi käyttäytyi hetken aikaa odotusten mukaan, mutta yllätti taas jatkamalla muuttomatkaa.

- Saattaa olla, että Päivi-haukka on syntynyt Venäjällä ja talvehtinut aiemminkin Etelä-Afrikassa. Mitä idempää linnut ovat kotoisin, sitä idempänä ne talvehtivat Afrikassa. Tiedämme, että lintujen muuttoreitit ovat tallentuneet niiden geeneihin. Tämän puolesta puhuu sekin, että Päivin poikanen Ella on tällä hetkellä Kongon demokraattisessa tasavallassa ja se on Päivin jälkeen toiseksi itäisin satelliittihaukka. Eli jokin näitä tämän perheen naisia vetää itään, arvioi Byholm.

Vaikeasti ennustettava yksilö

Päivin toisesta poikasesta Mohammedista ei ole tullut uusia paikannustietoja marraskuun puolivälin jälkeen. Todennäköisesti Mohammedilla ei ole mitään hätää vaan lintu lentelee sellaisessa paikassa, josta on hankala saada paikannuksia.

Patrik Byholm odottelee jännityksellä Päivi-haukan seuraavia liikkeitä.

- Päivi on kyllä jännä lintu. Se käyttäytyy eri tavalla kuin muut satelliittihaukat. Saa nähdä, mitä reittiä se sitten keväällä muuttaa takaisin Suomeen.

Päivi-haukka sai satelliittilähettimen elokuun puolivälissä pesänsä lähellä Vesilahdella. Satelliittilähettimen on tähän mennessä saanut 39 mehiläishaukkaa. Paikannustietojen avulla yritetään selvittää lajin ahdingon syitä. Mehiläishaukkojen määrä on Suomessa vähentynyt 80-luvulta lähtien eikä syytä tiedetä. Laji luokitellaan vaarantuneeksi.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.