Mainos

Päivi-haukka palasi Vesilahdelle

MTV Uutisten kummilintu, mehiläishaukka Päivi, on palannut kotireeviirilleen Vesilahdelle. Päivi on nyt viettänyt Suomessa vajaat kaksi viikkoa. Se on pysytellyt muutaman kilometrin etäisyydellä vanhasta pesästään. Pesimään Päivi ei tänä vuonna ehtinyt, koska se saapui Suomeen myöhässä. 

- Päivi on paikannustietojen mukaan käynyt kaksi kertaa vanhalla pesällään. Se on siis tyhjä. Jos siellä olisi ollut toinen naaras tai pesässä olisi ollut munia, Päivi ei olisi mennyt pesälle, kertoo mehiläishaukkaprojektista vastaava dosentti Patrik Byholm Ammattikorkeakoulu Noviasta.

Päivin viimekesäisen puolison liikkeistä ei ole tietoa, koska sillä ei ole satelliittipaikanninta.

- Veikkaisin kuitenkin, että koiras liikkuu samalla alueella Päivin kanssa. Ne viettävät koko kesän reviirillään. Ehkä Päivi-haukka halusi myös tarkistaa, että koiras on elossa ja pesäpuu pystyssä ensi vuoden pesintää varten, miettii Patrik Byholm.

Ei mikään normihaukka

Sitä voi vain arvailla, miksi Päivi-haukka lähti niin myöhään paluumatkalle Afrikasta, ettei ehtinyt tänä kesänä pesimään.

- On aivan tavallista, ettei mehiläishaukka pesi joka vuosi. Se on joko harkittu teko tai vahinko. En kuitenkaan haluaisi sanoa, että myöhästyminen oli Päivin kohdalla vahinko. Siitähän emme voi olla varmoja. Ehkä Päivi päätti jo Afrikassa, ettei se viitsi pesiä tänä kesänä. Sehän saattoi olla viime vuonna teiniäiti ja palasi nyt nuorten lintujen rytmiin, pohdiskelee Patrik Byholm.

Patrik Byholm toivoo, että Päivi-haukan satelliittilähetin toimii vielä toisenkin vuoden, jotta sen liikkeistä saadaan lisää tietoa.

- On kiinnostavaa nähdä, millaisen muuttoreitin se valitsee syksyllä. Kenties se pesii taas ensi kesänä ja oppi nyt, että paluumuutolle pitää lähteä aiemmin. Päiviä on ollut kiinnostavaa seurata, koska se on käyttäytynyt muista poikkeavasti. Se on laajentanut tietämystämme lajin elämästä. Päivi ei ole mikään normihaukka, naureskelee Byholm.

Näyttää siltä, että mehiläishaukkojen pesimätulos saattaa jäädä tänä vuonna heikoksi monilla alueilla. Osa pesinnöistä on epäonnistunut samoin kuin useilla muillakin lintulajeilla. 

Ainakin yksi uusi mehiläishaukka saa satelliittilähettimen tänä kesänä. Tähän mennessä lähetin on asennettu 39 linnulle. Paikannustietojen avulla selvitetään lajin ahdingon syitä. Mehiläishaukkojen määrä on vähentynyt 1980-luvulta lähtien eikä syytä tiedetä. Laji luokitellaan vaarantuneeksi.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.