Mainos

Päivi-haukka lentää Valko-Venäjällä - muuttomatka alkoi surutyön jälkeen

MTV Uutisten kummilinnun, mehiläishaukka-Päivin, muuttomatka kohti Afrikkaa etenee verkkaista tahtia. Lintu on nyt Valko-Venäjällä.

- Päivi pitää pidempiä taukoja kuin muut. Se näyttää lentävän suurinpiirtein samaa reittiä Itä-Euroopan kautta kuin aiemminkin, kertoo mehiläishaukkojen satelliittiseurannasta vastaava dosentti Patrik Byholm.

Päivin pesintä epäonnistui tänä kesänä. Molemmat poikaset menehtyivät, kun kanahaukka, huuhkaja tai näätä vieraili pesällä.

Poikasten menehtymisen jälkeen Päivi lensi Vesilahden pesältä Karjalankannakselle. Toisin kuin luultiin, se ei lähtenyt etuajassa muuttomatkalle vaan teki surutyötä lentelemällä ympäriinsä Karjalankannaksella ja Etelä-Suomessa. Pesälle se ei kuitenkaan enää palannut. Varsinainen muuttomatka alkoi elokuun loppupuolella.

- Veikkaisin, että Päivin matka Etelä-Afrikkaan kestää ainakin marraskuulle, arvioi Byholm.


Ennätyksellisen huono pesintätulos

Satelliittilähettimillä varustettujen mehiläishaukkojen pesintätulos oli tänä kesänä kaikkien aikojen heikoin. Yksikään satelliittilintu ei saanut poikasia siivilleen.

- Tämä oli todella heikko vuosi. Syynä oli varmaankin huono alkukesä. Monet linnut eivät edes aloittaneet pesintää. Vaikka pesinnät olisivat onnistuneetkin, poikaset olisivat silti voineet menehtyä ravinnon puutteeseen, miettii Byholm.

Niin mehiläishaukoilla kuin muilla linnuillakin ensimmäinen elinvuosi on kaikkein riskialttein. Yleensä yli puolet poikasista menehtyy ensimmäisen elinvuoden aikana.

Päivin poikanen Mohammed ei tänäkään kesänä lentänyt Suomeen. Se on lennellyt ympäriinsä Afrikan sademetsävyöhykkeellä Gabonissa, Kamerunissa ja Kongossa.

Mehiläishaukka luokitellaan vaarantuneeksi. Laji on vähentynyt 1980-luvulta lähtien. Ahdingon syytä selvitetään satelliittipaikantimien avulla. Yksi syy kannan vähenemiseen on suuri poikaskuolleisuus.

Tähän mennessä satelliittilähettimen on saanut 40 mehiläishaukkaa. Päivi-haukka sai lähettimensä Vesilahdella toissa kesänä.

Täältä voit seurata Päivi-haukan muuttomatkaa. Tiedot päivittyvät viiden päivän välein.


Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.