Mainos

Päivi-haukka hidasteli liikaa - ei ehdi pesiä

MTV Uutisten kummilinnun, mehiläishaukka Päivin, muuttomatka Etelä-Afrikasta Suomeen on kestänyt poikkeuksellisen kauan. Se lähti liikkeelle 27. huhtikuuta ja on nyt lentänyt 10 400 kilometriä, keskimäärin 196 kilometriä päivässä.

Viimeisten paikannustietojen mukaan Päivi-haukka on Luoteis-Ukrainassa. Sieltä se suuntaa ehkä jo tämän päivän aikana Valko-Venäjälle.

- Kyllä se kovin hitaasti on edennyt. Se on pitänyt matkalla rokulipäiviä ja pysähtynyt lepäämään ja tankkaamaan jopa 2-3 päiväksi. Se on kaikkein hitain näistä satelliittilähettimellä varustetuista mehiläishaukoista, mutta niinhän se oli jo syksyllä etelään muuttaessaan, toteaa mehiläishaukkaprojektia vetävä dosentti Patrik Byholm ammattikorkeakoulu Noviasta. 

Nopeimmin Suomeen lensi mehiläishaukka Mikko, joka käytti matkaan 24 päivää. Se lensi keskimäärin 312 kilometriä päivässä. Mikko tosin valitsi lyhyemmän, 7 500 kilometrin mittaisen, reitin Suomeen. Päivi on lentänyt jo 53 päivää.

- Päivi ehtii Suomeen ehkä kahdessa viikossa. Päivi taitaa olla luonteeltaan hidas. Se on mahdollisesti melko nuori yksilö ja elää nuorten lintujen aikataulussa, arvelee Patrik Byholm.

Vesilahdella voi odottaa ikävä yllätys

Hidastelun takia Päivi ei todennäköisesti ehdi lainkaan pesiä tänä kesänä.

- Se olisi suoranainen ihme, jos Päivi vielä ehtisi pesimään. Munien pitäisi olla pesässä viimeistään juhannuksena, joten Päivi on pahasti myöhässä, arvelee Byholm.

Päivi suuntaan joka tapauksessa viime kesän reviirilleen Vesilahdelle. Siellä sitä saattaa odottaa ikävä yllätys: koiras on ehkä ottanut uuden puolison ja pesää hallitsee uusi rouva.

- Siinä tapauksessa rouvien välille voi tulla reviiritaistelu. Veikkaisin kuitenkin, että Päivi väistyy ja lähtee etsimään uutta reviiriä, jos pesässä on jo munat. Vaikkei koiras olisi vaihtanut puolisoa, Päivi tuskin enää munii. Sitten ne ehkä viettävät laatuaikaa keskenään ja koristelevat pesää huvikseen. Mehiläishaukat eivät muutenkaan välttämättä pesi joka vuosi, kertoo Byholm.

Syytä pesinnän välivuosiin ei tiedetä.

- Päivi on ehkä tehnyt aktiivisen päätöksen, että pitää välivuoden tai sitten se on tehnyt virhearvion ja laskenut väärin kotimatkaan kuluvan ajan, pohtii Byholm.

Poikasten kuolleisuus suuri

Uusin tieto on se, että mehiläishaukat alkavat pesiä vasta viiden tai kuuden vuoden iässä ja ovat siis melko hitaita lisääntymään. Ensimmäisen vuoden poikasista lähes puolet kuolee. Näin on käynyt myös Päivin toiselle poikaselle Ellalle. Toinen poikanen Mohammed sen sijaan viettää kesää Afrikassa. 

- Neljäsosa tai kolmasosa kuolemista on ihmisen aiheuttamia. Kun nuorten lintujen kuolleisuus on suuri ja jos linnut alkavat pesiä vasta 5- tai 6-vuotiaina eivätkä edes pesi joka vuosi, niin siitä löytyy ainakin yksi syy mehiläsihaukkojen ahdinkoon, arvelee Patrik Byholm.

Vähintään yksi uusi mehiläsihaukka saa satelliittilähettimen tänä kesänä. Tähän mennessä lähetin on asennettu 39 linnulle. Paikannustietojen avulla selvitetään lajin ahdingon syitä. Mehiläishaukkojen määrä on vähentynyt 1980-luvulta lähtien eikä syytä tiedetä. Laji luokitellaan vaarantuneeksi.

Päivi-haukka on jo tuottanut tutkijoille paljon uutta tietoa. Se on myös tehnyt mehiläishaukkojen pituuslennon Suomen ennätyksen talvehtimalla Etelä-Afrikassa, kauempana kuin yksikään satelliittihaukka aiemmin.

Täältä voit seurata Päivi-haukan liikkeitä.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.