Mainos

Päivi-haukka aloitti paluumuuton Etelä-Afrikasta - saattaa vielä ehtiä pesimään

MTV Uutisten kummilintu, mehiläishaukka Päivi, on aloittanut muuttomatkan Etelä-Afrikasta. Päivi-haukka lähti muutolle viikkoa aikaisemmin kuin viime vuonna. Siitä huolimatta ei ole varmaa, että se ehtii pesimään.

- Toivon todella, että se lentäisi nopeammin kuin viime keväänä. Silloinhan paluulento Suomeen kesti kaksi kuukautta. Ihannetilanne olisi, jos se ehtisi Suomeen jo toukokuun loppupäivinä. Toivon, että Päivi ehtii tänä kesänä pesimään. Mehiläishaukka on sen verran harvalukuinen laji, että poikaset olisivat tervetulleita, sanoo mehiläishaukkojen tutkimusprojektista vastaava dosentti Patrik Byholm ammattikorkeakoulu Noviasta.

Satelliittilähettimen välittämien tietojen mukaan Päivi-haukka aloitti muuton tänä aamuna ja on edennyt nyt noin 50 kilometriä. Uusia tietoja Päivin etenemisestä saadaan joka viides päivä.

Mehiläishaukat eivät pesi joka vuosi

Viime vuonna Päivi-haukka ei ehtinyt pesimään. Se palasi Suomeen vasta kesäkuun lopulla.

- Ei se sinänsä ole katastrofi, vaikka pesiminen jäisi tänäkin vuonna väliin. Kyseessä on kuitenkin pitkäikäinen laji. Mehiläishaukat saattavat elää hyvinkin vanhoiksi. Suomen vanhimmat linnut ovat olleet 17-18 vuoden ikäisiä. Ruotsissa ja Saksassa on tavattu kummassakin peräti 29-vuotias mehiläishaukka, kertoo Patrik Byholm.

Päivi-haukan lisäksi muutkin mehiläishaukat ovat jättäneet pesintöjä väliin.

- On yleistä, etteivät mehiläishaukat pesi joka vuosi eikä välttämättä edes joka toinen vuosi. Tarkkaa syytä siihen ei tiedetä, mutta yksi selitys on myöhästely muuttomatkalla. Lisäksi voi olla ravintoon liittyviä syitä. Saattaa olla, että jokin mehiläishaukan ravintona käyttämä ampiaislaji on Suomessa vähentynyt eikä ravinto riitä siihen, että linnut pääsisivät pesimiskuntoon, pohtii Byholm.

Päivin poikanen saattaa pistäytyä Suomessa

Päivi-haukan poikanen Mohammed saattaa myös tulla käymään Suomessa tulevana kesänä. Viimeksi Mohammed paikannettiin Kameruniin. Poikaset viettävät yleensä ensimmäisen muuttomatkan jälkeisen kesän Afrikassa, mutta palaavat seuraavana Suomeen. Pesinnän mehiläishaukat aloittavat vasta 5-6-vuotiaina.

Muista satelliittiseurannassa olevista mehiläishaukoista Jouko ja Annika ovat jo aloittaneet muuttomatkan Suomeen.

Päivi-haukka vietti talvensa Etelä-Afrikassa, huomattavasti etelämpänä kuin muut seurannassa olevat mehiläishaukat.

Mehiläishaukka luokitellaan vaarantuneeksi. Laji on vähentynyt 1980-luvulta lähtien. Syytä ahdinkoon selvitetään muunmuassa satelliittipaikantimien avulla. Yksi syy kannan vähenemiseen on suuri poikaskuolleisuus.

Tähän mennessä satelliittilähettimen on saanut 40 mehiläishaukkaa. Päivi-haukka sai lähettimensä Vesilahdella toissa kesänä.

Seuraa Päivi-haukan muuttomatkaa täältä.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.