Mainos

Päivi-haukka aloitti muuttomatkan

MTV Uutisten kummilintu, mehiläishaukka Päivi, on lähtenyt muuttomatkalle kohti etelää. Päivi vietti vajaan kahden kuukauden kesäloman Vesilahdella viimevuotisen pesänsä lähistöllä. Tänä kesänä Päivi ei ehtinyt pesiä, koska se palasi Suomeen vasta kesäkuun lopulla.

- Päivi ei vielä ole edennyt kauas. Se on nyt Rengon lähellä Hämeenlinnan seudulla ja odottaa selvästikin parempaa säätä jatkaakseen kohti etelää. Veikkaisin, että se jatkaa matkaa loppuviikosta, arvioi mehiläishaukkojen tutkimusprojektista vastaava dosentti Patrik Byholm Ammattikorkeakoulu Noviasta.

Vielä ei ole tiedossa, mitä reittiä satelliittilähettimellä varustettu Päivi-haukka matkaa kohti Afrikkaa. Viime syksynä Päivi valitsi poikkeuksellisen ja riskialttiin reitin Maltan saaren yli. Maltalla linnuilla on suuri riski tulla ammutuiksi.

- Se on lähtenyt enemmän kaakon suuntaan kuin viime syksynä. Voi olla, että se kiertää Suomenlahden ympäri. Jos sataa, se ei ainakaan lähde ylittämään Suomenlahtea, ennakoi Byholm.

Reitti ja kohde arvailujen varassa

Päivi-haukka teki viime talvena mehiläishaukkojen pituuslennon Suomen ennätyksen lentämällä talvehtimaan Etelä-Afrikkaan. Yksikään satelliittilähettimellä varustettu haukka ei ole aiemmin talvehtinut niin kaukana. Vielä ei tiedetä, palaako Päivi Etelä-Afrikkaan.

- Jos olisin Päivi, en välttämättä viitsisi lentää sinne asti. Jos Päivi on nuori lintu kuten arvelemme, se ei ehkä ole vielä löytänyt lopullista talvireviiriään ja saattaa lentää johonkin muuallekin. Veikkaisin silti, että Päivi suuntaan taas Etelä-Afrikkaan, sanoo Byholm.

Ensimmäiset satelliittilähettimet asennettiin mehiläishaukoille vuonna 2011 eikä yksikään niistä ole vielä sammunut. Muissa lintututkimuksissa lähettimet ovat toimineet 5-6 vuotta, enimmillään jopa 10 vuotta. Päivi-haukka sai lähettimensä vuosi sitten pesänsä lähellä Vesilahdella. Sen odotetaan toimivan vielä vuosia.

- Tällä hetkellä minua kiinnostaa, mihin Päivi päätyy talvehtimaan ja minkä reitin se valitsee. Jos se käyttäytyisi samoin kuin muut mehiläishaukat, se suuntaisi ensin kohti Kreikkaa. Kiinnostaa myös, päätyykö Päivi Etelä-Afrikkaan talvehtimaan. Jännittävä syksy ja talvi on tulossa, innostuu Patrik Byholm.

Päivi-haukan poikanen Mohammed oleilee parhaillaan Keski-Afrikan tasavallassa. Se käväisi heinäkuun lopulla Kamerunissa, mutta on jälleen palannut Keski-Afrikkaan. Mohammed saattaa jo ensi kesänä tehdä muuttomatkan Suomeen.

Myöhästely yksi syy ahdinkoon

Tähän mennessä lähettimen on saanut 40 mehiläishaukkaa.

- Nyt alkaa olla jo aika paljon tietoa ja aloittelemme sen tieteellistä analysointia. Tämä projekti kestää vielä vuosia, arvelee Byholm.

Satelliittihaukkojen avulla on tähän mennessä saatu selville, että mehiläishaukkojen nuoruusikä on pitkä. Välttämättä linnut eivät pesi ensimmäistä kertaa vielä 4-vuotiainakaan. Toinen syy ahdinkoon on lintujen myöhäinen muutto. Päivikin myöhästyi tänä keväänä.

- Touko-kesäkuun vaihteessa on kahden viikon ikkuna, johon lintujen pitäisi osua. Jos ne ehtivät Suomeen vasta myöhemmin, pesintä ei todennäköisesti onnistu. Tämä on yksi syy lajin ahdinkoon. Muutkin linnut nimittäin myöhästelevät kuin Päivi.

Byholm uskoo, että ensi keväänä Päivi palaa ajoissa Suomeen.

- Haluan uskoa, että ensi kesänä Päivi ehtii pesimään. Toivon, että se on nyt oppinut aikataulut ja pesii taas ensi vuonna. Kaikkia poikasia tarvitaan, muistuttaa Byholm.

Mehiläishaukkojen määrä on vähentynyt 1980-luvulta lähtien eikä syytä tiedetä. Laji luokitellaan vaarantuneeksi.

Täältä voit seurata Päivi-haukan muuttomatkaa.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.