Päiväunet hyväksi vai pahaksi? Vältä nämä virheet!

Torkkuminen voi tuntua hyvältä idealta, kun sinua alkaa väsyttää kesken päivän. Harkitse kuitenkin kahdesti ennen kuin painat pääsi tyynylle, sillä torkkuminen voi pahimmassa tapauksessa heikentää yöunta.

Torkuilla on todetusti myönteisiä vaikutuksia ihmisiin, joilla on normaali unirytmi, ja jotka eivät kärsi nukkumisvaikeuksista öisin. Sen sijaan univaikeuksista kärsivät eivät välttämättä saa torkuista helpotusta väsymykseen.

Torkut parantavat muistia

Jos väsähdät kesken päivän, pienet torkut voivat tehdä ihmeitä. Health.comin mukaan 45 minuutin torkut voivat parantaa muistitoimintoja ja alentaa verenpainetta. Narkolepsiasta tai vuorotöiden aiheuttamasta väsymyksestä kärsivä voi myös hyötyä torkuista.

Torkkuminen voi huonontaa yöunta

Jos kärsit öisin unettomuudesta, päivän aikana nukkuminen voi haitata unirytmiäsi entisestään. Torkkuminen ei välttämättä myöskään ole hyvä idea, jos väsymyksesi johtuu stressistä, sairaudesta tai jet lagista.

– Jopa lyhyet torkut voivat huonontaa yöuntasi. Torkkuminen tulee vain osaksi katkonaista unirytmiäsi, sanoo tohtori Ralph Downey III Health.comille.

Väsymys voi olla varoitusmerkki

Jos väsyt jatkuvasti kesken päivän, voit kärsiä uniapneasta. Uniapnea tarkoittaa sitä, että nukuttaessa hengityksessä ilmenee lyhyitä ja pitkiä katkoja, joihin voi liittyä kovaäänistä kuorsaamista. Torkkuminen ei auta uniapnean aiheuttamaan väsymykseen, mutta ylipainemaski voi auttaakin. Maski voi normalisoida hengitystä, jolloin saat hyödyn irti niin torkuista kuin yöunistakin.

Uniapnea.fi-sivustolla suositellaan hoidoksi myös painon pudottamista normaalitasolle, tupakoinnin lopettamista, alkoholin käytön vähentämistä sekä selällään nukkumisen välttämistä.

Lähteet: Health.com ja Uniapnea.fi

(MTV3)

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja