Päiväkotitädit: Tarjoamme laatua myös Mikkosen lapsille

Lastentarhanopettajat eivät ole nousseet barrikadeille, vaikka rouva Nina Mikkosen mielipiteet päivähoidon pohjautumisesta natsi-Saksan meininkiin heitäkin puhututtavat. Lastentarhanopettajaliitossa toivotaan keskustelun ohjautuvan nyt perhe- ja työelämän yhdistämiseen sekä laadukkaaseen varhaiskasvatukseen.

- Ei me olla viitsitty provosoitua. Koteja ja julkista päivähoitoa on turha asettaa vastakkain, koska ne yhdessä luovat onnellista lapsuutta, Lastentarhaopettajaliiton puheenjohtaja Soile Oleander sanoo.

- Me olemme tämän keskustelun yläpuolella, koska tiedämme tuottavamme laatua lapsille. Rouva Mikkosella on oikeus mielipiteisiinsä, mutta lapsilla on oikeus laadukkaaseen varhaiskasvatukseen, liiton valtuuston puheenjohtaja Anitta Pakanen naurahtaa.

Oululaisessa päiväkodissa työskentelevä Pakanen kertoo, että päiväkotien työntekijät ympäri Suomen ovat tämän keskustelun aikana saaneet paljon kiitosta vanhemmilta. Myös liiton puheenjohtajalle Oleanderille on tulvinut viestejä, mutta hän toivoo keskustelun ohjautuvan uusille urille juupas-eipäs-väittelystä.

- Sen sijaan pitäisi puhua varhaiskasvatuksen laadusta, miten se toteutetaan ja miten laatu taataan, sekä työelämän ja perhe-elämän yhdistämisestä. Nämä ovat isoja yhteiskunnallisia kysymyksiä.

- Miksi pienten lasten isät tekevät eniten ylitöitä? Voiko pienten lasten vanhempien työpäivä joustaa? Jos päivähoitopaikka ei ole lähellä kotia, venyvätkö lasten päivät 10-tuntisiksi matkoineen? Voisiko Kela-korvausta osittaisesta hoitovapaasta nostaa 70 eurosta? Oleander listaa.

Nyt kylän sijasta hoitaa päiväkoti

Molemmat lastentarhanopettajat muistuttavat, että kaikilla perheillä ei ole edes taloudellista mahdollisuutta siihen, että äiti olisi kotona 6 vuotta jokaisen lapsen syntymän jälkeen.

- Tämä on myös iso tasa-arvokysymys, yhtä hyvinhän isäkin voi jäädä kotiin, Pakanen heittää.

Oleander muistuttaa lisäksi, että suomalainen nainen ei ole koskaan kasvattanut lapsiaan yksin.

- Aikaisemmin siinä oli kyläyhteisö ja isovanhemmat ja suku, nyt päivähoito. Täytyy muistaa, että varhaiskasvatus pohjautuu opetussuunnitelmaan.

- Ja elinikäisen oppimisen näkökulmasta lapsen kehitykselle on parempi, että lapsi osallistuu julkiseen varhaiskasvatukseen, Pakanen jatkaa.

Herra Fröbel järjestelmän keksi

Päiväkodeissa Nina Mikkosen Hitler- ja Himmler-vertauksille on myös naurettu, sillä vertaus heitti vain sata vuotta.

- Päiväkotitoiminta on saanut kyllä alkunsa Saksasta, mutta jo 1840-luvulla. Pedagogiikan isä on Friedrich Fröbel, Oleander sanoo.

Fröbel muunmuassa korosti vuorovaikutusta lapsen ja kasvattajan välillä sekä leikin tärkeyttä lapsen elämässä.

"Hitlerinkin äiti oli kotiäiti"

Myös Helsingin yliopiston tutkija, värikäs keskustelija Jukka Relander moittii mediaa siitä, että Nina Mikkosen mielipiteistä ei ole syntynyt asiallista keskustelua. Media on Relanderin mukaan nostanut esiin vain kaksi ääripäätä. Relander kirjoittaa asiasta tänään Metro-lehden kolumnissaan.

Relander kuitenkin itsekin sivaltaa Mikkosta:

- Olen Mikkosen kanssa samaa mieltä siitä, että kotiäidit ovat sankareita. Mutta niin ovat työssä käyvät vanhemmatkin, jotka silti ehtivät omistautumaan lapsilleen. Lisäksi Mikkosen esiintymistä katsellessa tuli mieleen, että Hitlerinkin äiti oli kotiäiti, Relander kirjoittaa kolumninsa lopuksi.

Lue myös:

Lue myös:

    Uusimmat