Päiväkotilapsi avoin kielille

Päiväkoti-ikäinen lapsi suhtautuu ennakkoluulottomasti eri kieliin. Vaasan yliopiston tutkimus osoittaa, että päiväkotilapsella on rajaton luottamus omaan osaamiseensa ja hän haluaa oppia lisää.

Tutkimushankkeen johtaja, yliopistonlehtori Karita Mård-Miettinen soisi tämän positiivisen oppimisasenteen säilyvän lapsella myöhemminkin kielten opiskelussa. Hänen mukaansa koulussa kielen oppiminen ja oppimisen testaaminen keskittyy usein siihen, mitä oppilas ei osaa.

– Enemmän pitäisi arvostaa niin sanottua vapaa-ajan kielitaitoa, eikä vain kielioppiin ja sanastoon painottuvaa koulussa opittua kieltä. Vähäinenkin kielitaito on hyvä asia, Mård-Miettinen sanoo yliopiston tiedotteessa.

Tutkimus myös osoittaa, että päiväkoti-ikäiset lapset kokevat osaavansa useita eri kieliä.

Lapsella on kiinnostusta erityisesti kieliin, joihin hän on ollut kosketuksissa päivähoidossa, perheessä, lähiympäristössä tai matkoilla.

Tutkimukseen on haastateltu 5-6-vuotiaita päiväkotilapsia Ivalossa, Jyväskylässä ja Vaasassa. Osa haastatelluista lapsista osallistuu kielikylpy- tai kielipesätoimintaan tai on päiväkodissa, jossa käytetään suomen lisäksi englantia. Osa haastatelluista lapsista käy yksikielistä päiväkotia.

Aineiston kerääminen alkoi vuonna 2012, ja se jatkuu vielä tämän vuoden.

 

Lue myös:

    Uusimmat