Päiväkotien some mullistaa arjen – "Ennen valokuvat liimattiin pahville, nyt ne julkaistaan netissä"

Koulun Wilma-järjestelmää muistuttava Muksunetti otettiin ensimmäisenä käyttöön Lahdessa neljä vuotta sitten. 

Muksunetti on suljettu sivusto, jonne pääsevät vain vanhemmat ja henkilökunta omilla tunnuksillaan. Lastentarhanopettaja Mari Timonen on ollut alusta asti mukana kehittämässä Muksunettiä Kanerva-päiväkodissa Lahdessa.  

– Mitään väärinkäyttöä tai hakkerointia ei ole ilmennyt. Kaikilta vanhemmilta kysytään lupa valokuvien julkaisuun. Sadasta lapsesta noin viiden kohdalla vanhemmat kielsivät julkaisemisen, eli pääosin vanhemmat ovat suhtautuneet sovellukseen avoimesti.

Helsingin päiväkodeissa ohjelmaa on testattu kokeiluluontoisesti viime syksystä neljässä päiväkodissa. Jatkosta päätetään myöhemmin. Muista kaupungeista muun muassa Rovaniemellä, Kuopiossa, Hyvinkäällä ja Porissa Muksunetti on käytössä.

Mari Timonen on kouluttanut Lahden kaupungin henkilökuntaa Muksunetin käyttöön.

  • Muksunetti:
  • sähköinen viestintä vanhempien ja päiväkodin välillä
  • lasten dokumentit (esim. varhaiskasvatussuunnitelma)
  • päiväkodin tapahtumakalenteri
  • informaatiota päiväkodin toiminnasta eri muodoissa (blogit, valokuvat, uutiset)
  • (lähde: hyvinkaa.fi)

– Välillä tekniikka tökkii, ja koko viikon kirjoitukset saattavat hävitä, jos yhteydet pätkivät. Mutta teknologia kehittyy ja meidän on pysyttävä mukana. Toki koko kaupungin tasolla pyörä pyörii hitaasti, kun on melko uudesta sovelluksesta kyse. 

Timonen kertoo Muksunetin viikkoblogien olleen suosittuja.

– Ennen liimattiin valokuvia pahville, ja vanhemmat saivat eteisessä katsoa mitä olemme tehneet. Nyt kerromme samat asiat Muksunetin blogissa.  Olemme muun muassa tehneet maitotölkeistä linnan, ja siitä projektista julkaisimme valokuvia.

Töihin ja omiin toimiinsa kiirehtivät vanhemmat eivät aina tiedä mitä lapset päivän aikana tekevät.

– Voi olla sellaista ajatusta, että lapset ovat päiväkodissa sijoituksessa sillä aikaa, kun vanhemmat käyvät töissä. Muksunetin välityksellä teemme varhaiskasvatusta tutummaksi. 

Lue myös:

    Uusimmat