Mainos

Päiväkotien kova melu voi vahingoittaa lasta

Päiväkodin kova melu voi aiheuttaa lapselle pysyviä vammoja. Kova ääni vaikeuttaa lasten keskittymistä ja vaikeuttaa puheen kuulemista. Lisäksi lasten puheen ja kielen kehityksen ongelmat voivat olla peräisin melusta.

Tutkimusten mukaan puheen erottaminen heikkenee, kun taustamelu kohoaa yli 40 desibelin. Työterveyslaitos on selvittänyt melutasoja eri päiväkodeissa. Kaikissa selvityksessä mukana olleissa päiväkodeissa taustamelun taso kohosi yli 40 desibelin.

Lastentarhanopettajat joutuvatkin usein korottamaan ääntään saadakseen sanomansa perille suurissa ryhmissä. Päiväkodeissa työskentelevät puhuvat keskimäärin kovemmalla äänellä kuin esimerkiksi sairaanhoitajat.

Lastentarhanopettajilla päänsärkyä ja hermostuneisuutta

MTV:n 45 minuuttia -ohjelma kertoi eilen liian suurten päivähoitoryhmien tuottamista ongelmista. Suuret ryhmät nostavat lasten stressitasoa, joka haittaa älykkyyden, luovuuden ja sosiaalisuuden kehitystä. Arvostettu lastenpsykiatri Jari Sinkkonen kuvaa tilannetta aivokemialliseksi myrkkymyrskyksi kehittyville hermosoluille.

Lastentarhaopettajaliiton puheenjohtaja Soile Oleanderin mielestä päivähoidon arkitodellisuudesta puhuminen ei ole ollut sallittua Suomessa.

Lasten lisäksi myös päiväkodin työntekijät kärsivät meluhaitoista. Joona Niskanen on selvittänyt opinnäytetyössään melun vaikutusta päiväkodin työntekijöihin. Selvityksen mukaan melusta aiheutui työntekijöille muun muassa päänsärkyä, hermostuneisuutta ja tinnitusta. Päiväkotien melu on luonteeltaan impulssimaista, ja äänipiikit kohoavat välillä jopa 100 desibelin tietämille.

Lue myös 45 minuuttia -ohjelman juttu: Isot hoitoryhmät vahingollisia lapsille

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.