Mainos

Päiväkotien "kaoottinen" melu terveysriski

Lastentarhanopettajat on meneillään olevan selvityksen mukaan suurin yksittäinen äänihäiriöistä kärsivä ammattiryhmä. Päiväkotien "kaoottinen äänimaailma" johtuu liian suurista lapsiryhmistä ja huonosta tai olemattomasta akustiikasta.

Viime syksynä alkoi työsuojelurahaston tukema kaksi vuotta kestävä tutkimushanke, jossa selvitetään päiväkotien henkilöstön äänihäiriöitä. Tähän mennessä saatua tietoa esiteltiin tänään Turussa järjestetyssä seminaarissa.

Tutkimusta johtava foniatrian erikoislääkäri Eeva Sala kertoo, että päiväkodeissa puhutaan, luetaan ja lauletaan päivän aikana paljon.

-Taustamelun takia siellä työskentelevät henkilöt joutuvat korottamaan äänensä toistuvasti tavanomaista voimakkaammaksi. Suuren äänirasituksen seurauksena äänihuuliin saattaa syntyä esimerkiksi äänihuulikyhmyjä tai äänihuulipolyyppeja.

Riittävän tutkimustiedon ja tieteellisen näytön puuttuminen on ollut syynä siihen, että lastentarhaopettajien äänihäiriöitä ei ole hyväksytty ammattitaudiksi. Tutkijat pitävät nyt kuitenkin ilmeisenä äänihäiriöiden ja päiväkotien melun välistä syy-yhteyttä. Päiväkodissa äänihäiriöitä voi syntyä myös lapselle. Äänihäiriöiden ja kuulovaurioriskin lisäksi melu aiheuttaa mm. oppimis- ja keskittymiskyvyn heikkenemistä.

Akustiikan asiantuntija Vesa Viljanen sanoo, että syyt vaarallisen kovaan meluun johtuvat liian suurista lapsiryhmistä tai olemattomasta akustoinnista.

-Päiväkodeissa on usein kaoottinen äänimaailma. Lapsista lähtee aina ääntä ja siksi onkin tärkeää, että jo päiväkotien suunnitteluvaiheessa kiinnitetään riittävästi huomiota akustointiin.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.