Mainos

Päiväkodeissa huutava pula opettajista

Lastentarhanopettajaliiton puheenjohtajan Anne Liimolan mukaan päteviä lastentarhanopettajia on liian vähän. Liimola sanoo, että valtiovallan olisi herättävä tilanteeseen ja lisättävä alan yliopistokoulutusta.

- Esimerkiksi pääkaupunkiseudulla on pula 350 lastentarhanopettajasta. Kelvollisia erityslastentarhanopettajia pääkaupunkiseudulta uupuu noin seitsemänkymmentä. Ruotsinkielisillä alueilla on erityinen pula ruotsinkielentaitoisista lastentarhanopettajista. Kaikissa kunnissa on pula näistä ammattilaisista.

Valtakunnallisesti lastentarhanopettajista on arviolta yli tuhannen ammattilaisen vaje.

- Olemme vuosikaudet vedonneet alan yliopistokoulutuspaikkojen lisäämisen puolesta. Käypä määrä olisi 700-800 aloituspaikkaa lisää vuosittain.

Yliopistokoulutusta ammattikorkeakoulututkinnon sijaan liitto perustelee tarpeella syventää alalla toimivien pedagogista osaamista.

- Kasvatustieteen kandidaateilla on myös pätevyys vetää esiopetusta, Liimola muistuttaa.

Hankalaksi lastentarhanopettajat kokevat myös harjoittelijoiden käytön.

- Paljon käytetään harjoittelijoita avustajina, joilla ei ole kelpoisuutta ottaa vastuuta asetuksen mukaisesti.

Lisäksi liiton mielestä krooninen henkilökuntapula on kasannut päiväkotien johtajille liikaa hallinnollisia tehtäviä, eivätkä johtajat kykene enää kunnolla osallistumaan itse varhaiskasvatuksen ohjaamiseen ja suunnitteluun.

Ylikuormitettu henkilökunta voi pahimmillaan aiheuttaa suoranaisia turvallisuusriskejä hoidossa oleville tenaville.

Lastentarhanopettajaliitto teetti TNS Gallupilla kyselyn, jonka mukaan lastentarhanopettajat ja päiväkotien johtajat arvioivat päiväkodin johtajilla olevan liian vähän aikaa pedagogiseen johtamiseen. Kyselyyn vastasi runsaat 1100 lastentarhanopettajaa, erityislastentarhanopettajaa ja päiväkodin johtajaa.

(MTV3)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.