Mainos

Päiväjumalanpalveluksissa vähemmän väkeä

Sunnuntaiaamun eli päiväjumalanpalvelusten kävijämäärä laski jyrkästi viime vuonna. Sen sijaan muut jumalanpalvelukset kasvattivat suosiotaan myös viime vuonna.

Vuonna 1996 päiväjumalanpalveluksissa käyntejä oli yhteensä 4,7 miljoonaa eli yli 280 000 edellisvuotta vähemmän. Laskua oli reilut 6 prosenttia, ilmenee luterilaisen kirkon viime vuoden toimintatilastosta.

Muut kuin sunnuntaiaamuisin järjestettävät jumalanpalvelukset ovat sen sijaan kasvattaneet viime vuosina suosiotaan tasaisesti. Viime vuonna nousua oli vajaa prosentti. Tähän ryhmään kuuluvat mm. koululais- ja lastenjumalanpalvelukset sekä Tuomasmessut. Seurakuntalainen osallistui viime vuonna jumalanpalvelukseen keskimäärin 1,8 kertaa.

Tutkija Jaakko Rusama Kirkon tutkimuskeskuksesta ei pidä hälyttävänä päiväjumalanpalvelusten osanottajamäärien laskua.
-Erilaisten jumalanpalvelusten kirjo kasvaa ja niiden asema säilyy joka tapauksessa. Lisäksi tilastoissa eivät ole mukana kirkolliset toimitukset, joiden asema on hyvin keskeinen, hän huomauttaa. Tutkimusten mukaan jossakin kirkollisessa tilaisuudessa käy viikon aikana 10-15 prosenttia koko väestöstä.

Diakoniatyölle ja rippikouluille kysyntää

Seurakuntien diakoniatyön asiakkaiden määrä kasvoi huomattavasti viime vuonna. Asiakaskontakteja oli lähes 880 000, joista liki puolet tapahtui työikäisten kanssa

Rippikoulujen suosio on vakaalla pohjalla. Viime vuonna rippikouluihin osallistui yli 90 prosenttia 15-vuotiaiden ikäluokasta, mikä on kansainvälisesti ottaen huippuluku. 15-vuotiaista pojista liki 90 ja tytöistä 92 prosenttia kävi rippikoulun. Osuus on suurempi kuin kirkkoonkuulumisprosentti (85,6).
(STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.