Mainos

Päivähoitomaksuihin ei muutosta

Hallitus ei aio muuttaa ensi elokuussa voimaan tulevia uusia päivähoitomaksuja muutoksen herättämästä arvostelusta huolimatta. Sosiaali- ja terveysministeri Sinikka Mönkäre (sd.) sanoi valtioneuvoston kyselytunnilla eduskunnassa, että hallitukselta ei ole tulossa asiasta uutta esitystä.

Keskustelu joulun alla päätetystä asiasta virisi uudelleen sen jälkeen kun julkisuudessa oli esitelty selvityksiä muutosten vaikutuksista. Niihin vedottiin myös kyselytunnilla. Kansanedustaja Liisa Hyssälä (kesk.) otti esimerkiksi pääkaupunkiseudun kolmessa päiväkodissa tehdyn selvityksen, jonka mukaan lähes 40 prosenttia perheistä joutuu maksamaan nykyistä korkeampia päivähoitomaksuja. Arvostelijoiden mukaan korotukset tulevat lähinnä monilapsisille keskituloisille perheille.

Mönkäre varoitteli vetämästä kovin äkkinäisiä johtopäätöksiä. Hän sanoi, että vertailu ei ole helppoa, koska kuntien välillä on suuria eroja. Mönkäre myös muistutti, että kunnat voivat edelleenkin periä alempia maksuja. Ministeri Mönkäre ei tuntunut olevan täysin vakuuttunut julkisuudessa huomiota herättäneiden esimerkkitapausten pätevyydestä. Hän sanoi, että ne vaikuttavat "hyvin poikkeuksellisilta".

Toinen valtiovarainministeri Arja Alho (sd.) muistutti, että päivähoitomaksujen muutos on osa laajempaa ns. kannustinloukkujen purkamista. Hän neuvoi vertailemaan sen pohjalta, miten perheen käytettävissä olevat tulot muuttuvat kokonaisuudessaan.

Vasemmistoliittolainen toinen sosiaaliministeri Terttu Huttu-Juntunen nousi muistuttamaan, että hän on ollut hieman toisilla linjoilla hallituksen enemmistön kanssa. -En pidä oikeana, että toisten maksujen alentamisesta kuntien tuloihin syntyvä vaje täytetään korottamalla pienempituloisten maksuja, hän sanoi.
(STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.