Päivä ja yö yhtä pitkät

Kevätpäiväntasauksen aikaan päivällä ja yöllä on pituutta saman verran. Samalla pohjoisnavalla alkaa puolen vuoden pituinen päivä ja etelänavalla vastaavasti yö.

Tänään vietetään pitkän odotuksen jälkeen jälleen kevätpäiväntasausta.

Kevätpäiväntasaus on hetki, jolloin aurinko siirtyy taivaanpallon eteläiseltä puoliskolta pohjoiselle ja päivän ja yön pituudet ovat kaikkialla maapallolla suunnilleen yhtä pitkiä. Pohjoisnavalla alkaa puolen vuoden pituinen päivä ja etelänavalla vastaavasti yö.

Helsingissä aurinko nousi aamuna kello 6.21 ja laskee kello 18.35. Utsjoella kellonajat ovat 6.10 ja 18.31.

- Allakan mukaan päivä on itse asiassa päässyt voitolle jo pari päivää sitten. Ylimääräistä valoa on saatu siksi, että auringon nousut ja laskut lasketaan auringon yläreunan eikä keskipisteen mukaan. Toinen syy on se, että valo taipuu ilmakehässä, jolloin näemme horisontin taakse. Päivä on ollut jo pari päivää sitten tasassa yön kanssa ja nyt olemme menossa kovaa vauhtia voitolle, kertoo dosentti Heikki Oja Helsingin yliopistosta.

Juuret 1500-luvulla

Katolinen kirkko asetti kevätpäiväntasauksen 1500-luvun lopulla, suomalaiseen kalenteriin päivä ilmestyi 1600-luvulla.

Kustaa Vilkunan Vuotuisen ajantiedon mukaan kevätpäiväntasauksessa tehdään mm. ottavat uistimet ja onget. Päivää pidetään vuoden kuivimpana. Siksi pajun, lepän ja lutikoiden hävittämisen pitäisi tapahtua kevätpäiväntasauksena.

(MTV3-STT)

Lue myös:

    Uusimmat